Lapozó: Óriási alapkamat-emelést hajtott végre a svéd jegybank

Kormányválság fenyegeti Olaszországot · A francia kormány egyszeri, százeurós támogatást ad a kis jövedelmű családoknak · Nápolyban szabadon garázdálkodnak a rendőrökre támadó bevándorlók · Huszonkét éve a legnagyobb alapkamat-emelést hajtotta végre a svéd jegybank. Nemzetközi lapszemle a Mediaworks–Hírcentrum külföldi tudósítóitól

Forrás: Mediaworks2022. 07. 01. 13:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kormányválság fenyegeti Olaszországot

Az olasz sajtó szerint a bevándorlók gyermekeinek állampolgársághoz juttatása, valamint a könnyű drogok legalizálása könnyen kormányválságot idézhet elő Olaszországban. Óriási feszültség alakult ki a római egységkormány tagjai között a Ius Scholae nevű törvénytervezet vitanapján. A nap zártával Matteo Salvini úgy fogalmazott, elfogadhatatlannak tartja, hogy a baloldal olyan lépéseket erőltet, amely megkárosítja Olaszországot és az olaszokat. „Elfogadhatatlan, hogy a kormány a cannabisról és az állampolgárságról vitázik a súlyos gazdasági krízis közepette” – nyilatkozták a Liga szenátorai.

A jobboldali párt tisztában van azzal, hogy ha a törvényjavaslatot abban az időszakban szavazzák meg, amikor ők is az egységkormány részét képezik, akkor drámaian visszaesne a párt népszerűsége. A Liga képviselőházi frakcióvezetője, Riccardo Molinari a sajtó képviselőinek elmondta, hogy érvényét vesztette mindaz, ami miatt frakciójuk úgy döntött, hogy támogatja a Mario Draghi vezette egységkormányt, ugyanis a pandémia kezelése és az ország újraindítása, a súlyos gazdasági krízis megelőzése volt az eredeti céljuk. Most azonban olyan kérdéseket vitatnak meg, amelyek a baloldal érdekeit képviselik.

Forrás: Ilgiornale.it, Affaritaliani.it, Iltempo.it

A francia kormány egyszeri, százeurós támogatást ad a kis jövedelmű családok élelmezésére

Emmanuel Macron francia kormányfő korábban, elnöki kampánykörútján ígérte meg, hogy újraválasztása esetén étkezési hozzájárulással segíti majd a szerény jövedelmű családokat Franciaországban. Olivia Grégoire kormányszóvivő szerdán bejelentette, hogy az ígéretnek megfelelően a francia kormány százeurós, mintegy negyvenezer forintnyi összeget, valamint gyermekenként további ötveneurós egyszeri étkezési segélyt biztosít a támogatásra jogosult kilencmillió franciaországi háztartásnak. A jogosultak listáján a lakhatási és munkakeresési támogatásban részesülő lakosok, az öregkori alapnyugdíjból, valamint a fogyatékkal élő felnőttek szerepelnek. Ha a francia nemzetgyűlés megszavazza az indítványt, akkor a családok már az iskolakezdés előtt kalkulálhatnak a pénzügyi segítséggel, amely közvetlenül a bankszámlájukra érkezik majd meg. Az intézkedés egymilliárd eurójába kerül majd a francia államkasszának.

A francia kormány ezentúl a minisztertanács elbírálására váró, a francia vásárlóerő megtartását célzó törvényjavaslatában is foglalkozik a rászoruló háztartások élelmezésével. A tervezet kilátásba helyez – a kedvezményezettek egy sokkal szűkebb körének – egy olyan élelmiszer-támogatást, amelyet a családok kizárólag jó minőségű biotermékekre, valamint helyi termelésű és friss árukra – húsokra, halakra, zöldségre, gyümölcsre, tejtermékre – költhetnének.

Forrás: Francetvinfo.fr, Cnews.fr

Nápolyban szabadon garázdálkodnak a bevándorlók

Büntetés nélkül helyezték szabadlábra az olasz rendőröket súlyosan megsebesítő migránsokat Nápolyban. A nápolyi rendőrök korábban összetűzésbe keveredtek a bevándorlónegyed lakóival, amikor egy engedély nélküli piac ellenőrzését végezték. Közel száz afrikai migráns támadta meg őket. Az összecsapásokban öt rendőr súlyosan megsérült, majd későbbi orvosi ellátásra szorult. Az elkövetők azóta már mind szabadlábon vannak. Egy nigériai származású nő ellen tettek feljelentést, aki forró ételt öntött a rendőrökre, ezzel pedig maradandó égési sérüléseket okozott nekik. A migránsok három rendőrautót is súlyosan megrongáltak.

„Nápoly Garibaldi terén teljes mértékben átvették az irányítást az afrikai migránsok” – panaszkodik Gaetano Manfredi, a város polgármestere. Az igazságszolgáltatás nem tud megfelelő védelmet nyújtani a biztonságért felelős szerveknek.

Forrás: Ilgiornale.it

Huszonkét éve a legnagyobb alapkamat-emelést hajtotta végre a svéd jegybank

Csütörtök reggel a Riksbank új irányadó kamatot jelentett be, az új alapkamat 0,75 százalék lett. „Az infláció gyorsan emelkedett, és várhatóan hét százalék felett marad az év hátralévő részében. Így megnőtt a kockázata annak, hogy a magas infláció érvényre jut az ár- és bérképzésben” – írta a jegybank csütörtök reggel megjelent sajtóközleményében. Az alapkamatot általában 25 századszázalékponttal szokta módosítani a jegybank, ilyen, dupla mértékű változtatásra legutóbb 2000-ben volt példa, amikor 3,25-ről 3,75-re emelte annak mértékét.

Az igazgatóság előrejelzése szerint a kamat tovább emelkedik, és a jövő év elején két százalék közelében lesz. Legutóbb májusban emelte a svéd jegybank 0-ról 0,25-re, de korábban, 2016 és 2020 között negatív tartományban volt a ráta.

Forrás: Svt.se

Borítókép: Svéd tízkoronás érme (Fotó: Wikipedia)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.