időjárás 28°C Klára 2022. augusztus 12.
logo

Parancsot kapott az orosz hadsereg, hogy tartsanak szünetet?

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.07.05. 18:16
Parancsot kapott az orosz hadsereg, hogy tartsanak szünetet?

Az Ukrajnát támadó orosz erők hat rakétát lőttek ki kedden a dél-ukrajnai megyeszékhely, Mikolajiv melletti Bastanka városra, a megyeközpontot ágyúzták, aminek következtében lakóházak rongálódtak meg – közölte Hanna Zamazjejeva, a megyei tanács elnöke a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. A tisztségviselő beszámolója szerint a hat orosz rakétából hármat az ukrán légvédelem semlegesített. Eközben az orosz erők Mikolajiv városra ágyútüzet nyitottak, több épületben, köztük lakóházakban okozva károkat. A tanácselnök hozzátette, hogy áldozatokról eddig nem értesült.

Az ukrán vezérkar a kedd reggeli helyzetjelentésében arról tájékoztatott, hogy a Donyeck megyei stratégiai jelentőségű város, Szlovjanszk irányában, Dolina településnél az ukrán katonák visszaverték az orosz erők ostromműveletét, és visszavonulásra kényszerítették őket. Az Ukrajinszka Pravda hírportál a washingtoni Hadtudományi Intézet (ISW) legfrissebb elemzéséből idézett, amelyben az amerikai szakértők úgy vélik, hogy

az orosz csapatok a Donyec-medencében Bahmut és Sziverszk elleni támadásra készülnek, de a Liszicsanszkért vívott csaták után nem valószínű, hogy sikeresek lesznek.

Rámutattak: Vlagyimir Putyin orosz elnök Liszicsanszk elfoglalásakor már a teljes luhanszki régió megszállását ünnepelte, és úgy tűnik, parancsot adott az orosz hadseregnek, hogy tartsanak szünetet. Az intézet által elemzett adatok szerint az ukrán fegyveres erők viszont egyre gyakrabban támadják az orosz katonai infrastruktúrát közvetett tűzzel és az Egyesült Államok által biztosított HIMARS rakéta-sorozatvetőkkel a megszállt területek mélyén. Az ukrán erők hétfőn orosz lőszerraktárakra mértek csapást a harkivi régióban,a frontvonal közelében és a donyecki Sznyizsnében – ami körülbelül 75 kilométerre van a frontvonaltól –, múlt vasárnap pedig eltalálták a négy melitopoli orosz támaszpont egyikét – emlékeztettek az elemzők.

A megszállt Donyeck városban felrobbant egy orosz lőszerraktár – közölte az Ukrajinszka Pravda egy helyi Telegram-csatornára hivatkozva. A közzétett videófelvételen füstfelhők láthatók, és hallani is lehet, hogyan robbannak fel a lövedékek. A donyecki forrás szerint két ember életét vesztette, ketten sebesüléseket szenvedtek. A város egy másik kerületében pedig a becsapódó lövedékek megrongáltak egy hidat.

 

Borítókép: Orosz rakétatámadásban megrongálódott iskolaépület romjait takarítják el munkások Harkivban 2022. július 4-én (Fotó: MTI/EPA/Szergej Kozlov)

Háború Ukrajnában

A Donbaszba látogatott Dmitrij Medvegyev volt orosz államfő

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.