Salah Abdeslamot Belgiumba szállították át

A Benelux államban is bíróság elé kell állnia a Párizsban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt radikális férfinak.

2022. 07. 13. 16:28
null
FILES-FRANCE-ATTACKS-JUSTICE-TRIAL Fotó: BENOIT PEYRUCQ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Franciaországban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Salah Abdeslamot, a 2015. november 13-i, 132 halálos áldozatot követelő párizsi iszlamista merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen életben maradt tagját Belgiumba szállították át, ahol szintén bíróság elé kell állnia a 2016 márciusában Brüsszelben elkövetett terrortámadások miatt – jelentette szerdán The Brussels Times hírportál az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva.

Abdeslam brüsszeli születésű francia állampolgár. Szerda reggel egy Párizs közelében fekvő börtönből repülőgéppel egy belgiumi büntetés-végrehajtó intézetbe szállították át, szeptember közepén állhat bíróság elé Belgiumban. Az ügy a szövetségi ügyészség szerint hat-nyolc hónapig tarthat.

Abdeslam az utolsó életben maradt tagja annak az iszlamista terrorcsoportnak, amely 2015. november 13-án 130 embert ölt meg Párizsban és Saint-Denis-ben. A merényletsorozatot az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára, amelynek az egyik, Európában, mindenekelőtt Belgiumban kiépített csoportja hajtotta végre a támadásokat. Ugyanez a hálózat csapott le 2016. március 22-én a zaventemi repülőtéren és a brüsszeli Maalbeek metróállomáson. A merényletekben 32 civil halt meg, és több mint háromszázan megsebesültek. A repülőtér átkutatása során egy másik pokolgépet is találtak a hatóságok.

Abdeslamot június 29-én életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a különleges törvényszék Párizsban, és az ítélet ellen nem fellebbezett.

Borítókép: Képünk illusztráció a párizsi tárgyalásokról (Forrás: Benoit Peyrucq)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.