Újjáépítési alapot hoznának létre Ukrajna számára

A javaslatot az Európai Beruházási Bank terjesztette elő, Kijev először ismertette a folyamat prioritásait.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 04. 17:33
null
Odessza, 2022. június 27. Orosz támadásban lerombolt lakóépület maradványai a dél-ukrajnai Odesszában 2022. június 27-én. MTI/EPA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-válság utáni segély- és támogatási programok mintájára háború utáni újjáépítési alap létrehozására terjesztett elő javaslatot az Európai Beruházási Bank (EIB) a svájci Luganóban az Ukrajna újjáépítéséről megrendezett konferencián, amelyen részt vesz többek között Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Denisz Smihal ukrán miniszterelnök is.

A háború sújtotta ország kormánya első alkalommal ismerteti az újjáépítési folyamat prioritásait. A kétnapos találkozón mintegy negyven potenciális donorország, valamint nemzetközi szervezetek és pénzügyi intézmények vesznek részt.

Az EIB egy „EU–Ukrajna Gateway Trust Fund” (E–U GTF) létrehozását javasolja, amely kezdetben húszmilliárd eurót biztosítana vissza nem térítendő támogatásként, hitelként és garanciaként az uniós országoktól és az uniós költségvetésből – derül ki a dokumentumból, amelyet a Reuters hírügynökség idézett. Magánbefektetők hozzájárulásával ezt követően akár százmilliárd eurót is mozgósítanának, ami Ukrajna azonnali szükségleteinek mintegy felét fedezné.

A pénzt elsősorban az infrastruktúra – például a hidak, a víz- és energiaellátás –, de akár a távközlési hálózatok újjáépítésére is fel lehetne használni.

Az EU az EIB közreműködésével a kis- és középvállalkozások támogatására a koronavírus-válság idején indított programhoz hasonló támogatási alap létesítését Ukrajna újjáépítésének a finanszírozásához az Európai Bizottságnak és az uniós tagállamoknak még jóvá kell hagyniuk.

Borítókép: Orosz támadásban lerombolt lakóépület maradványai a dél-ukrajnai Odesszában 2022. június 27-én (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.