időjárás 30°C Ibolya 2022. augusztus 7.
logo

Újjáépítési alapot hoznának létre Ukrajna számára

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.07.04. 17:33
Újjáépítési alapot hoznának létre Ukrajna számára

A koronavírus-válság utáni segély- és támogatási programok mintájára háború utáni újjáépítési alap létrehozására terjesztett elő javaslatot az Európai Beruházási Bank (EIB) a svájci Luganóban az Ukrajna újjáépítéséről megrendezett konferencián, amelyen részt vesz többek között Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Denisz Smihal ukrán miniszterelnök is.

A háború sújtotta ország kormánya első alkalommal ismerteti az újjáépítési folyamat prioritásait. A kétnapos találkozón mintegy negyven potenciális donorország, valamint nemzetközi szervezetek és pénzügyi intézmények vesznek részt.

Az EIB egy „EU–Ukrajna Gateway Trust Fund” (E–U GTF) létrehozását javasolja, amely kezdetben húszmilliárd eurót biztosítana vissza nem térítendő támogatásként, hitelként és garanciaként az uniós országoktól és az uniós költségvetésből – derül ki a dokumentumból, amelyet a Reuters hírügynökség idézett. Magánbefektetők hozzájárulásával ezt követően akár százmilliárd eurót is mozgósítanának, ami Ukrajna azonnali szükségleteinek mintegy felét fedezné.

A pénzt elsősorban az infrastruktúra – például a hidak, a víz- és energiaellátás –, de akár a távközlési hálózatok újjáépítésére is fel lehetne használni.

Az EU az EIB közreműködésével a kis- és középvállalkozások támogatására a koronavírus-válság idején indított programhoz hasonló támogatási alap létesítését Ukrajna újjáépítésének a finanszírozásához az Európai Bizottságnak és az uniós tagállamoknak még jóvá kell hagyniuk.

Borítókép: Orosz támadásban lerombolt lakóépület maradványai a dél-ukrajnai Odesszában 2022. június 27-én (Fotó: MTI/EPA)

Háború Ukrajnában

Elképesztő felvételeken az orosz tankok megsemmisítése

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.