Befejeződött a kerítés építése a litván–belarusz határon

Belaruszból 2020 nyarán és őszén migránsok ezrei próbáltak bejutni az Európai Unióba.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 30. 13:00
Fehérorosz határ
A photo taken on January 21, 2022 shows the four-meter-high border fence at the Lithuanian-Belarusian border near the village Kurmelionys, Lithuania, during a visit of participants of a ministerial conference on the EU's external border control that takes place in Vilnius. (Photo by PETRAS MALUKAS / AFP) Fotó: PETRAS MALUKAS / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkészült az 550 kilométer hosszú kerítés Litvánia és Belarusz határán – jelentette be a vilniusi kormány.

A fizikai akadály elősegíti a határőrök munkáját az illegális migráció megakadályozásában 

– mondta nyilatkozatában Ingrida Simonyte litván miniszterelnök hétfő este.

Litvániának csaknem 680 kilométeres határa van Belarusszal, és ez az Európai Unió külső határa is egyben, de a határ több mint 100 kilométeres szakasza folyókon és tavakon át húzódik.

Belaruszból 2020 nyarán és őszén migránsok ezrei próbáltak bejutni az EU-ba, főleg Lengyelország, de a balti országok határainál is. 

Az EU szerint az egészet a belarusz vezetés szervezte meg válaszul arra, hogy az unió szankciókkal sújtotta a politikai elnyomás miatt az ország vezetőit, köztük Aljakszandr Lukasenka elnököt is.

Vilnius a migrációs nyomásra reagálva jelentette be a négy méter magas, szögesdróttal védett kerítés építését, ami miatt egyébként emberi jogi szervezetek rendre bírálták a litván kormányt.

Borítókép: 2022. január 21-én készült fotó a litván–belarusz határkerítésről (Fotó: Petras Malukas/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.