időjárás 11°C Helga 2023. október 3.
logo

Észtország azt állítja, elhárított egy jelentős orosz kibertámadást

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.08.18. 12:20 2022.08.18. 12:31
Észtország azt állítja, elhárított egy jelentős orosz kibertámadást

Észtország azt állította csütörtökön, hogy elhárított egy jelentős orosz kibertámadást, amelynek előzménye, hogy a balti ország többségében oroszok lakta megyéjében a hatóságok eltávolítottak egy szovjet emlékművet a közterületről. 

A Killnet nevű orosz hackercsoport jelentkezett a támadás elkövetőjeként, azt állítva, hogy több mint kétszáz állami és magánintézmény honlapját blokkolta.

Luukas Ilves, az észt gazdasági és tájékoztatási minisztérium digitális átállásért felelős államtitkár-helyettese a Twitteren közölte, hogy 2007 óta nem érte ilyen súlyos kibertámadás az országot, hatása mégis korlátozott volt a védelem miatt.
„Néhány kisebb és rövid ideig tartó fennakadás kivételével a szóban forgó honlapok egész nap elérhetők maradtak. A terheléses támadás gyakorlatilag észrevétlen volt az országban” – írta.
 

A Killnet, amely júniusban is jelentkezett egy Litvánia elleni kibertámadás elkövetőjeként, hozzátette közléséhez, hogy egy T–34-es szovjet harckocsi mint emlékmű eltávolítását bosszulta meg. A harckocsit Narva városból kedden szállították el egy múzeumba. Az észt kormány kedden elrendelte, hogy rövid határidőn belül el kell távolítani a közterekről minden szovjet emlékművet a zömmel orosz nemzetiségűek lakta Narvában, mert a városban egyre nagyobb a feszültség az oroszok és az észtek között. 

Tallinn szerint a feszültséget Moszkva szítja, a múltat felhasználva akarja megosztani az észt társadalmat.

A balti ország a 2007-es jelentős kibertámadást is az oroszok számlájára írta, és ezért akkor megerősítette állami és magánintézményeinek kibernetikai védelmét. Az akkori támadásnak az volt az előzménye, hogy a hatóságok Tallinnban eltávolították a szovjet Vörös Hadsereg egyik köztéri emlékművét, ami kiváltotta az orosz lakosok haragját, akik két éjszakán át randalíroztak a fővárosban.

 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Elnur Amikishiyev)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.