Migránsokkal teli hajót tartóztattak fel a görög hatóságok

Két nap alatt ez már a harmadik ilyen eset.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 18. 15:08
null
Földközi-tenger, 2022. július 24. Gumicsónakon Európába igyekvõ illegális bevándorlókat segít át mentõcsónakra a Sea-Watch nevû német nem kormányzati szervezet holland bejegyzésû, a migránsok Európába szállítására szakosodott hajója, a Sea-Watch 3 legénységének két tagja a Földközi-tengeren 2022. július 23-án. Az olasz parti õrség közlése szerint egy olasz hajó a líbiai partok közelében 674 migránst vett a fedélzetére egy halászhajóról, és közöttük öt holttestet találtak. MTI/AP/Sea-Watch/Nora Boerding Fotó: Nora Boerding
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több tucat migránst szállító vitorlás hajót tartóztattak fel a görög hatóságok csütörtökön a dél-görögországi Kíthira szigetén, annak ellenére, hogy a sziget nem is az Európai Unióba bejutni akaró menekültek hagyományos tengeri útvonalán fekszik. A görög parti őrség szerint az első jelentések alapján mintegy hetven ember tartózkodott a hajón, amely a sziget nyugati partján kötött ki, azonban az utasok állampolgárságáról nem adtak információt.

Szerdán mintegy 170 illegális bevándorló érkezett két vitorláshajón Kíthira szigetére.

Az első vitorlás hajnalban sziklazátonyra futott a sziget déli partján, de senki sem sérült meg vagy tűnt el az utasok közül. A görög parti őrség szerint a fedélzeten 97 ember tartózkodott (köztük 55 gyermek), akik közül 93-an Afganisztánból érkeztek, hárman Törökországból, egy ember pedig Pakisztánból. A hatóságok szerint a hajó a törökországi Izmirtől 90 kilométerre nyugatra fekvő Cesme környékéről futott ki. A fedélzeten lévők közül hármat letartóztattak embercsempészet gyanújával.

Órákkal később a sziget déli kikötőjébe befutott a második hajó is, amelynek fedélzetén a legfrissebb tájékoztatás szerint 73 ember utazott: 62 iraki, kilenc iráni, és két orosz.

A Peloponnészosz-félsziget déli csúcsánál fekvő Kíthira nem tipikus célpontja a közel-keleti, ázsiai és afrikai bevándorlóknak és menekülteknek. Az EU-tag Görögországba tartó migránsok által leggyakrabban használt tengeri útvonal Törökországból az égei-tengeri görög szigetek felé halad. A görög hatóságok azonban megsokszorozták az ebben a térségben szolgálatot teljesítő járőrök számát, és a jelentések szerint azonnal visszatoloncolják az újonnan érkező migránsokat Törökországba anélkül, hogy menedékkérelmet nyújthatnának be. 

Emiatt sok menekült mostanában már a jóval hosszabb és veszélyesebb, közvetlenül Olaszországba tartó útvonalon próbálkozik, amelyen Kíthira szigete is fekszik.

A görög hatóságok tagadják, hogy törvénytelen módon azonnali kitoloncolásokat hajtanának végre menedékkérőkkel szemben.

 

Borítókép: Gumicsónakon Európába igyekvő illegális bevándorlókat segít át mentőcsónakra a Sea-Watch nevű német nem kormányzati szervezet holland bejegyzésű, a migránsok Európába szállítására szakosodott hajója, a Sea-Watch 3 legénységének két tagja a Földközi-tengeren 2022. július 23-án (Fotó: MTI/AP/Sea-Watch/Nora Boerding)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.