Nincs takargatnivalója Donald Trumpnak

A volt amerikai elnök egyenesen szorgalmazza, hogy nyilvánosságra hozzák a házkutatással kapcsolatos iratokat.

2022. 08. 12. 18:38
TRUMP, Donald
Waukesha, 2022. augusztus 6. Donald Trump volt amerikai elnök Tim Michaels wisconsini republikánus kormányzó, Ron Johnson szenátor és Derrick Van Orden képviselõjelölt kampányrendezvényén a Wisconsin állambeli Waukeshában 2022. augusztus 5-én. A félidõs kongresszusi és helyi választásokat november 8-án tartják az Egyesült Államokban. MTI/EPA/Tannen Maury Fotó: Tannen Maury
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Atomfegyverekkel kapcsolatos titkosított dokumentumokat keresett az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Donald Trump, az Egyesült Államok előző elnökének floridai házában – számolt be a The Washington Post amerikai napilap névtelen forrásokra hivatkozva. Azt azonban nem tudni, hogy a keresett dokumentumok az Egyesült Államok vagy más ország arzenáljára vonatkoztak-e. Szakértők szerint mindez magyarázatot adhat arra, miért tartották a hatóságok sürgősnek az akció végrehajtását.

Donald Trump floridai rezidenciáján, a Mar-a-Lago ingatlannál hétfőn délután bejelentés nélkül jelentek meg az FBI nyomozói, akik átkutatták az ingatlant, ahonnan 15 doboz irattal távoztak.

Merrick Garland amerikai igazságügyi miniszter csütörtökön nem kommentálta a nyomozás alakulását, noha a tárca közleménye szerint személyesen engedélyezte a házkutatást. Hozzátette ugyanakkor: – Nem szokásunk gyakran ilyen módszerekhez folyamodni. Amikor csak lehetséges, kevésbé tolakodó eszközökkel szoktunk kutatni, és szűk körben folytatjuk le az első vizsgálatokat. A miniszter ismertette, azon dolgoznak, hogy az akcióra vonatkozó dokumentumokat nyilvánosságra hozzák a házkutatási végzéssel és az arról szóló jegyzőkönyvvel együtt.

TRUMP, Donald
Donald Trump volt amerikai elnök Mar-a-Lago birtoka a floridai Palm Beachben 2022. augusztus 10-én. Fotó: Steve Helber 

Az iratok publikálása ellen Trump ügyvédei fellebbezhetnek péntek délutánig, azonban a volt amerikai elnök közölte, nemcsak, hogy nincs ellenvetése a nyilvánosságra hozatal ellen, de szorgalmazza is, hogy jelentessék meg, milyen iratokat vittek el otthonából. A politikus ugyanakkor arról írt a közösségi oldalán, hogy a nukleáris fegyverekről szóló értesülés álhír. Trump szerint a házkutatásra sem volt szükség, ugyanis szerinte az ügyvédei együttműködtek, és a kormány rendelkezésére állt volna.

Hozzátette, felesége, Melania Trump szekrényét is átkutatták az FBI munkatársai.

A BBC arról számolt be, továbbra sem tudni, mi volt a házkutatások oka, de feltehetőleg azt vizsgálják, hogy Trump távolított-e el titkos iratokat a Fehér Házból. Egyelőre nem tudni, hogy a házkutatással kapcsolatok dokumentumokat mikor hozhatják nyilvánosságra, azonban több amerikai hírportál úgy értesült, a lefoglalt tárgyakat felsoroló lista már a volt elnök kezében van.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Tannen Maury)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.