időjárás 10°C Aurél 2023. október 5.
logo

Oroszország kiutasít tizennégy bolgár diplomatát

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.08.05. 16:12
Oroszország kiutasít tizennégy bolgár diplomatát

Nemkívánatos személynek nyilvánított az orosz külügyminisztérium pénteken tizennégy bolgár diplomatát, akiket kiutasítanak az országból.

A moszkvai tárca közlése szerint az intézkedést a bolgár fél korábbi „teljességgel indokolatlan” lépése indokolja. Június végén Bulgária bejelentette, hogy kiutasít hetven orosz diplomatát és nagykövetségi dolgozót.
 

Oroszország azt is kifogásolta, hogy Bulgária július végén bejelentette, ideiglenesen bezárja konzulátusát Jekatyerinburgban, és az orosz fél hasonló lépését várja el a Rusze városában működő főkonzulátust illetően.
 

Ezekért a kontraproduktív intézkedésekért teljes egészében a bolgár kormányt terheli a felelősség – szögezte le az orosz diplomácia.
 

Az utóbbi hónapokban több európai ország is kiutasított orosz diplomatákat az ukrajnai háború miatt. Ezekre az intézkedésekre Moszkva hasonló lépésekkel reagált. Az orosz gáztól erősen függő Bulgária számára a gázszállításokat is korlátozni kezdte az orosz fél.

 

Borítókép: Orosz diplomataautó hagyja el az orosz nagykövetség londoni épületét 2018. március 20-án (Fotó: MTI/EPA/Andy Rain)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.