Élő közvetítés
Skócia
ÉLŐ
Magyarország
Svájc
ÉLŐ
Németország

Rasszizmus vádjával menesztették a WHO nyugat-csendes-óceáni igazgatóját

A japán egészségügyi szakemberre több tucat panasz érkezett etikátlan megnyilvánulásai miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 30. 11:30
Manila, 2022. augusztus 30. 2019. október 7-én Manilában készített kép Kaszai Takesirõl, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nyugati-csendes-óceáni regionális igazgatójáról. A WHO 2022. augusztus 30-án menesztette Kaszait, akit rasszizmussal és hatalommal való visszaéléssel vádolnak. MTI/AP/Bullit Marquez Fotó: Bullit Marquez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eltávolították posztjáról Kaszai Takesit, a WHO nyugat-csendes-óceáni igazgatóját miután a szervezet több dolgozója is rasszizmussal vádolta meg – derül ki az AP amerikai hírügynökség birtokába került belső levelezésből.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nyugat-csendes-óceáni igazgatóját hónapokkal azután távolították el posztjáról, hogy az AP amerikai hírügynökség kiderítette, hogy a szervezet több tucat munkatársa tett bejelentést ellene etikátlan, abuzív és rasszista megnyilvánulásai miatt.

 Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a szervezet főigazgatója múlt hét pénteken tájékoztatta a dolgozókat Kaszai távozásáról, valamint elmondta, hogy a munka folytonossága érdekében Manilába utazik Jakab Zsuzsanna főigazgató-helyettes.

A WHO közleményében tudatta, hogy nem tudni, Kaszai meddig lesz távol hivatalától, a vizsgálat folytatódik. Ez az első alkalom, hogy ilyen magas beosztású tisztviselőt távolítanak el posztjáról. Kaszai nem reagált a megkeresésekre, korábban azonban tagadta, hogy rasszista megjegyzést tett volna.

A hírügynökség januárban számolt be arról, hogy a WHO mintegy 30 dolgozója tett bejelentést arra panaszkodva, hogy Kaszai vezetése alatt mérgező légkör alakult ki a hivatalban, és a japán egészségügyi szakember rasszista megjegyzéseket tett a munkatársainak, miután elmondta, a koronavírus térségbeli terjedése annak tudható be, hogy bizonyos országokban nincs meg a kellő képesség, mert kulturálisan, fajilag, gazdaságilag és társadalmilag alacsonyabb rendűek. 

 

A WHO több munkatársa szerint Kaszai bizalmas információkat osztott meg a vakcinákról, hogy hazájának, Japánnak segítsen politikai előnyhöz jutnia. 

 

Beosztottjai szerint az emiatt indított vizsgálatot is megpróbálta manipulálni. Az AP forrásai szerint Kaszait azt követően szabadságolták határozatlan időre, hogy a vizsgálat során a vádak egy része igazolást nyert.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.