A német külügyminiszter a választók akarata ellenére is támogatná Ukrajnát

A zöldpárti Annalena Baerbock egy csehországi fórumon vallott kendőzetlenül elképzeléseiről.

Magyar Nemzet
2022. 09. 02. 15:42
BAERBOCK, Annalena;
Berlin, 2022. február 27. Annalena Baerbock német külügyminiszter az ukrajnai helyzetrõl beszél a német szövetségi parlament (Bundestag) ülésén Berlinben 2022. február 27-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erõk mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a fõváros ellen is hadmûveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenõrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekrõl is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetõintézkedéseket Moszkva ellen. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha én azt ígértem az ukrán népnek, hogy „veletek vagyunk, amíg szükségetek van ránk”, akkor azt be is tartom. 

Nem érdekel, hogy mit gondolnak a német szavazóim, teljesíteni akarom az ígéretem az ukrán népnek

– ismerte el kendőzetlenül Annalena Baerbock német külügyminiszter. A Zöldek politikusa Prágában a Forum 2000 civil szervezet konferenciáján néhány nappal ezelőtt azt is nyíltan elismerte, hogy az sem hatja meg, ha az emberek az utcára vonulnak, hogy tüntessenek az elszabadult energiaárak miatt. 

Hamarosan szembe kell néznünk a téllel, amikor demokratikus politikusokként is kihívásokkal kell megküzdenünk. Az emberek az utcára fognak vonulni, hogy elmondják, nem tudjuk kifizetni az energiaárakat. Én pedig azt fogom válaszolni, igen, tudom, ezért segítünk nektek szociális intézkedésekkel. Azt viszont nem akarom mondani, hogy oké, akkor majd visszavonjuk az Oroszország elleni szankciókat

– magyarázta. Hozzátette, akkor is kiállnak Ukrajna mellett, ha a szankciók miatt a politikusoknak nagyon nehéz dolguk lesz.

A német külügyminiszter kijelentéseit akkor tette, mikor Németországban már most súlyos aggodalmak övezik a szankciók miatt elszabaduló energiaárakat. 

Az energiatakarékosság jegyében a szövetségi kormány megtiltotta a műemlékek kivilágítását is. De nemcsak sötétebb, hűvösebb is lesz az idei tél a németeknek. Szeptember 1-jétől ugyanis a középületeket maximum 19 fokra fűthetik fel, a folyosókon és az előcsarnokokban pedig teljesen le kell kapcsolni a fűtést. Robert Habeck gazdasági miniszter pedig nemrég bejelentette, hogy gázadót vet ki a lakosokra annak érdekében, hogy az importőrök megbirkózhassanak az emelkedő energiaárakból adódó nehézségeikkel.

 

 

Borítókép: Annalena Baerbock német külügyminiszter az ukrajnai helyzetről beszél a német szövetségi parlament (Bundestag) ülésén Berlinben 2022. február 27-én (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.