időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Brit csapatok gyakorlatoztak együtt a svéd és finn erőkkel

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.09.04. 11:07
Brit csapatok gyakorlatoztak együtt a svéd és finn erőkkel

A brit csapatok részt vettek a svéd és a finn fegyveres erőkkel közösen tartott, az Éber Kés (Vigilant Knife) kódnevű hadgyakorlaton – vált ismertté vasárnap. A brit védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a gyakorlat a hadseregek közötti együttműködés megerősítését szolgálta, mivel Svédország és Finnország egyaránt pályázik a NATO-csatlakozásra. A parancsnoki gyakorlatot augusztus 29-e és szeptember 2-a között tartották az észak-finnországi Rovaniemiben és Rovajarviban.

 

A gyakorlatot az ukrajnai háború hátterében rendezték meg, amely Európa-szerte kiélezte az orosz agresszióval szembeni, a kontinens biztonságával kapcsolatos aggodalmakat.

 

Ben Wallace brit védelmi miniszter elmondta: „miközben Európában háború dúl, fontosabb, mint valaha, hogy megerősítsük nemzetközi partnerkapcsolatainkat”. Hozzátette: üdvözlik Finnország és Svédország NATO-csatlakozási kérelmét, és továbbra is együtt fognak gyakorolni, hogy készen álljanak a közös biztonsági kihívásokra. Az Éber Kés hadgyakorlat felbecsülhetetlen értékű lehetőség volt az Egyesült Királyság személyi állományának, hogy fejlessze készségeit és tapasztalatait a hideg időjárási körülmények közötti hadviselés terén, lehetővé téve, hogy finn és svéd kollégáikkal együtt hatékonyak legyenek a harctéren – tette hozzá a brit védelmi tárca vezetője.

Borítókép: Finn katonák részt vesznek egy korábbi hadgyakorlaton 2022. május 4-én (Fotó: AFP/Alessandro Rampazzo)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.