Fegyvermentes övezetek jöhetnek létre New Yorkban

Kijelölésükről az új fegyvertartási törvény rendelkezik.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 01. 18:33
BIDEN, Joe; BIDEN, Jill
Buffalo, 2022. május 17. Joe Biden amerikai elnök és felesége, Jill Biden a buffalói lövöldözés helyszínén, a New York állambeli nagyváros egyik élelmiszerüzleténél 2022. május 17-én. Három nappal korábban a 18 éves Payton Gendron golyóálló mellényben tíz embert agyonlõtt és hármat megsebesített. A fiatalembert aznap õrizetbe vették. MTI/AP/Andrew Harnik Fotó: Andrew Harnik
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szigorított fegyverviselési törvény lépett életbe csütörtökön New York államban, nehezítve a fegyverviselési engedély kiváltását, egyes helyeken pedig teljes tilalmat is bevezetve. 

A szövetségi állam törvényhozása azt követően döntött az új jogszabály életbe léptetéséről, hogy az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága júniusban alkotmánysértőnek ítélte New York több mint százéves fegyvertartási törvényét, ami azóta meghatározta a fegyvertartás korlátait.

Az új jogszabály szigorítja a fegyverviselési engedély megszerzésének feltételeit: a jövőben részletesen ellenőrzik az igénylők személyes hátterét a közösségi médiában közzétett bejegyzéseikkel együtt. A törvény 16 órás elméleti tanfolyamot és kétórás éleslövészetet ír elő az engedély feltételeként. A jogszabály úgynevezett fegyvermentes övezeteket hoz létre, ami azt jelenti, hogy bizonyos helyekről – bárokból, fesztiválokról, parkokból, könyvtárakból, iskolákból, kórházakból, kormányzati épületekből és New York ikonikus teréről, a Times Square-ről – kitiltják a fegyvereket. Emellett a jogszabály alapján az engedélyeket háromévente meg kell újítani.

Szeptember 4-én, vasárnap egy újabb eleme is életbe lép a fegyvertartási szabályozásnak, ami 18-ról 21 évre emeli a félautomata lőfegyverek vásárlásának korhatárát.

A jogszabály életbe lépését megelőző hetekben többszörösére ugrott a fegyverviselési engedélykérelmek száma New York államban, mert sokan még a szigorítás hatályba lépése előtt meg akarták szerezni a dokumentumot.

New York állam törvényhozása a szigorított szabályok egy részét a tavaszi buffalói tragikus lövöldözésre adott válaszként fogadta el nyáron. Buffalo városban május közepén egy fegyveres tíz embert lőtt agyon egy üzletben.  

Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága júniusban egy korábbi beadványról úgy döntött, hogy az állam fegyvertartási törvénye ellentétes az amerikai alkotmánynak az önvédelem jogáról szóló cikkelyével. Erre reagálva egészítette ki New York állam törvényhozása a fegyverviselési szabályokat a most életbe lépett szigorításokkal.

 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök és felesége, Jill Biden a buffalói lövöldözés helyszínén, a New York állambeli nagyváros egyik élelmiszerüzleténél 2022. május 17-én. Három nappal korábban a 18 éves Payton Gendron golyóálló mellényben tíz embert agyonlőtt és hármat megsebesített. A fiatalembert még aznap őrizetbe vették (Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.