Giorgia Meloni: Nem hagyjuk cserben az olaszokat

Andrea Delmastro delle Vedove, az (FdI) politikusa elmondta lapunknak: céljuk az európai egység megteremtése.

2022. 09. 26. 12:39
MELONI, Giorgia
Cernobbio, 2022. szeptember 4. Giorgia Meloni (k), az Olasz Testvérek (FdI) párt elnöke az Európai Ház - Ambrosetti elemzõintézet gazdasági fórumára érkezik az észak-olaszországi Cernobbióban 2022. szeptember 4-én. MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi Fotó: Matteo Bazzi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történelmi jelentőséget tulajdonít az olasz sajtó az előre hozott parlamenti választások eredményeinek. 

Giorgia Meloni a vártnál is kiemelkedőbb, elsöprő győzelmet tudhat magáénak, a szavazások első eredményei alapján pártja 26,1 százalékot ért el, így ő alakíthatja meg az új  kormányt, amelynek élén Olaszország első női miniszterelnöke is lehet.

A belügyminisztérium hétfő délelőtt közzétett adatai azt mutatják, hogy az Olasz Testvérek (FdI), a Liga és a Hajrá Olaszország alkotta jobboldali tömörülésnek sikerült szilárd többséget szereznie a parlament mindkét házában, támogatottságuk 43,8 százalék között mozog. A Matteo Salvini vezette Liga 8,8 százalékon, a Hajrá Olaszország! pedig 8,1 százalékon teljesített. Az Enrico Letta vezette baloldali koalíció 26,2 százalékot ért el. Váratlan meglepetést hozott az Ötcsillag Mozgalom eredménye, amelynek vezetését Giuseppe Conte vette át a közelmúltban, akinek sikerült a párt népszerűségét visszaemelnie 15,3 százalékra. Az Élő Olaszország és az Akció párt szövetségéből létrehozott centralista erő a szavazatok 7,8 százalékát megszerezte meg. 

Az olaszországi választások kimenetelét óriási médiafigyelem övezte. A választások estéjén az Olasz Testvérek párt eredményváró rendezvényén négyszáz újságíró várta a hajnalban felszólaló Giorgia Meloni rövid értékelő beszédét. 

Az urnazárást követő első exit poll eredmények már egyértelműen tükrözik az olaszok politikai üzenetét, miszerint a jobbközép erőkbe és az Olasz Testvérekbe vettették bizalmukat. Végre olyan kormánya lehet Olaszországnak, amely a választópolgárok akaratát tükrözi 

– örvendezett Meloni. Felszólalásában a párt elnöke kitért arra is, hogy erőszakos, méltatlan választási kampány áldozataivá váltak, de ő továbbra is hisz abban, hogy az Olaszországban és Európában kialakult drámai helyzetben nyugalomra, kölcsönös tiszteletre, együttműködésre van szükség.  

– A büszkeség éjszakája ez az Olasz Testvérek számára, elérkezett a felszabadítás napja – jelentette ki elégedetten. Emlékeztetett, hogy a választások eredménye nem a célba érés, hanem a rajt pillanata. 

Holnaptól bizonyítanunk kell, mennyit érünk, elérkezett a felelőségvállalás ideje, Olaszország minket választott, és mi nem hagyjuk cserben az olaszokat

 – üzent az állampolgároknak Meloni. – Azt szeretnénk, hogy az olaszok újra büszkék legyenek hazájukra, büszkén lengessék meg a nemzeti lobogót – tette hozzá. 

Rövid felszólalása végén Meloni megköszönte szövetségesei, Matteo Salvini és Silvio Berlusconi, a Hajrá, Olaszország! vezetőjének együttműködését, hiszen a jobbközép eredményei a koalíció közös erőfeszítését tükrözik. A győztes párt sajtórendezvénye ezután hajnalig tartó önfeledt ünnepléssé alakult át. A képviselők és szenátorok meghatottan ölelték át egymást, és csillogó szemekkel élték át a győzelem felemelő pillanatait.

Tisztában vagyunk azzal, hogy történelmi győzelmet arattunk, amely egyben az olasz demokrácia győzelme is 

– kommentálta az eredményeket lapunknak Andrea Delmastro delle Vedove, az Olasz Testvérek párt parlamenti képviselője az eseményen. 

– Az olaszok minket választottak, minket bíztak meg az ország kormányzásával, kitárták a kaput Giorgia Meloni előtt. Ugyanakkor érezzük azt is, hogy óriási felelősséggel vagyunk felruházva, és egy rendkívül nehéz helyzetben kell átvennünk az ország irányítását. Az energiakrízis megoldása jelenti ma Olaszország számára a legnagyobb problémát, az adóterhek csökkentése is azonnali megoldást vár, hogy az ország visszaszerezze versenyképességét. 

A kampány során több alkalommal említették Magyarországot mint elrettentő példát, egy megosztott és ellenségeskedő Európa képét vizionálták. Célunk az európai egység megteremtése, ahol minden tagország ugyanolyan tekintélynek örvend, beleértve Magyarországot és Lengyelországot. 

– fűzte hozzá Andrea Delmastro delle Vedove.

Borítókép: Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) párt elnöke 2022. szeptember 4-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.