Orbán Viktor lerótta kegyeletét Mihail Gorbacsov ravatalánál

Mihail Gorbacsov személye is kellett ahhoz, hogy Közép-Európa békésen szabaduljon meg a kommunizmustól.

Magyar Nemzet
2022. 09. 03. 12:14
SCHMIDT Mária; ORBÁN Viktor; GORBACSOV, Mihail
Orbán Viktor Mihail Gorbacsov búcsúztatásán Moszkvában Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök lerótta kegyeletét Mihail Gorbacsov volt szovjet államfő ravatalánál. A kedden 91 éves korában elhunyt volt államfőt és pártfőtitkárt a moszkvai Novogyevicsi temetőben helyezik végső nyugalomra.

„Sok minden kellett ahhoz, hogy Közép-Európa békésen, ember- és vérveszteség nélkül szabaduljon meg a kommunizmustól. Ezek közül az egyik Mihail Gorbacsov személye volt. Isten nyugosztalja!” – üzente Orbán Viktor Facebook-oldalán.

A miniszterelnökkel együtt Moszkvába utazott és szintén lerótta kegyeletét Deutsch Tamás fideszes politikus, Schmidt Mária történész, Orbán Balázs politikai igazgató és Kónya Imre ügyvéd, politikus.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója saját Facebook-oldalán közölte: „Mihail Gorbacsov volt az, aki döntő szerepet játszott abban, hogy a hidegháborút vérontás nélkül lehessen lezárni, ugyanis a kilencvenes évek elején megérezte: a béke mindennél fontosabb. A Szovjetunió fölbomlott, a kommunizmus véget ért. Közép- és Kelet-Európa és benne mi, magyarok pedig szabad és demokratikus országként végre elnyertük függetlenségünket. Ezért hálásak vagyunk Mihail Gorbacsovnak, és ezért vagyunk ma itt, Moszkvában.”

Orbán Viktor hivatalos közösségi oldalán egy videót is megosztott arról, hogy Magyarország nevében, kíséretének tagjaival együtt lerótta kegyeletét Mihail Gorbacsov ravatalánál.

Mindeközben Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a RIA Novosztyi orosz hírügynökséggel közölte: nem merült fel, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök találkozna Moszkvában.

 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök lerója kegyeletét Mihail Gorbacsov volt szovjet államfő ravatalánál Moszkvában 2022. szeptember 3-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.