Rövid távon nem várhatók béketárgyalások Moszkva és Kijev között

António Guterres, az ENSZ főtitkára szerint naivitás lenne azt hinni, hogy közel vagyunk egy békeszerződéshez.

Magyar Nemzet
2022. 09. 14. 20:19
GUTERRES, António
Kijev, 2022. április 28. Antonió Guterres ENSZ-fõtitkár a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott sajtóértekezletükön, Kijevben 2022. április 28-án. Guterres elõzõ nap érkezett Ukrajnába, miután Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akit arra kért, hogy az ENSZ-szel együttmûködve tegye lehetõvé a civilek evakuálását a bombázott területekrõl Kelet- és Dél-Ukrajnában. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem várható rövidesen béketárgyalások megkezdése Moszkva és Kijev között − mondta szerdán New Yorkban az ENSZ-főtitkára, miután telefonon tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. – Naivitás lenne azt hinni, hogy közel vagyunk egy békeszerződéshez − jelentette ki António Guterres. Az ENSZ kétségkívül kész hozzájárulni a konfliktus megoldásához, de minimális annak az esélye, hogy eljussunk ide − tette hozzá. 

Guterres Putyinnal megvitatta a fekete-tengeri gabonaexportról kötött megállapodás, a hadifoglyok és az orosz kézen lévő dél-ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű kérdését is.

Guterres abszolút fontosnak nevezte, hogy feloldják az orosz műtrágyaexport útjában álló akadályokat.

Oroszország és Ukrajna az ENSZ közvetítésével állapodott meg Törökországgal több millió tonna ukrán gabona elszállításáról a Fekete-tengeren, valamint az orosz műtrágya és élelmiszer exportjáról.

A világszervezet főtitkára bejelentette, hogy folynak a tárgyalások Európa legnagyobb atomerőműve, a háborús övezetben lévő zaporizzsjai létesítmény biztonságáról a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ), Ukrajna és Oroszország között. A Kreml tájékoztatása szerint Putyin a Guterressel folytatott telefonbeszélgetésben üdvözölte a NAÜ-vel, a szakosított ENSZ-szervezet küldöttségének a helyszínen tett látogatása után kialakult konstruktív együttműködést.

Az orosz elnöki hivatal közleménye szerint Vlagyimir Putyinnak az az álláspontja, hogy az ukrán gabonát elsősorban a szegény országokhoz kell eljuttatni.

Guterres kijelentette: az ukrajnai háború során elfogott valamennyi hadifoglyot ki kell cserélni. Az ENSZ-közgyűlés 77. ülésszaka általános vitájának napirendjén a jövő héten szerepel Ukrajna. 

A főtitkár felszólította a húsz legfejlettebb országot tömörítő G20 országcsoportot, hogy csökkentsék drasztikusan a szén-dioxid-kibocsátásukat, és szenteljenek több pénzt az éghajlatváltozás leküzdésének.

Guterres, aki a múlt héten Pakisztánban járt, hogy személyesen mérje fel az egyik, az általános éghajlatváltozásnak leginkább kitett országban a heves monszunesőzések és az árvíz okozta károkat, figyelmeztetett, hogy a mostani pusztítás egyre megszokottabb lesz, ha nem hoznak megfelelő intézkedéseket. Egyúttal felszólította a világgazdaság nyolcvan százalékát adó G20-országokat, hogy lépjenek fel a klímaváltozás ellen.

Ha a G20 országainak egyharmada víz alá kerülne, ami holnap bekövetkezhet, sokkal könnyebben meg tudnának állapodni a drasztikus üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentéséről − fogalmazott.

António Guterres szerdán ismertette az újságírókkal az állam- és kormányfők részvételével tartandó, jövő héten kezdődő 77. ülésszak általános vitájával kapcsolatos álláspontját, és elsődleges feladatnak nevezte az éghajlatváltozás elleni harcot. − Üzenetem a világ vezetőihez: csökkentsék a hőmérsékletet, most! − szögezte le a főtitkár.

Borítókép: Antonió Guterres ENSZ-főtitkár (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.