Svájc felfüggeszti a vízumkönnyítési megállapodását Oroszországgal

A hagyományosan semleges ország az Európai Unió hasonló intézkedéseihez csatlakozott.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 16. 15:46
null
Samedan, 2022. szeptember 5. A drónnal készült felvételen egy munkás megigazítja a Corvatsch-gleccser jegét takaró ponyvát a svájci Samedan település közelében 2022. szeptember 5-én. A gleccser olvadástól védett, fedett részét télen sípályaként használják. Matthias Huss glaciológus, a Glamos Svájci Gleccsermérõ Hálózat vezetõje szeptember 3-án bejelentette, hogy a Corvatsch-on már nem folytatják a mérési programot, mert a nyáron extrém mennyiségû jégtömeget veszítettek el, és nincs annyi jég, amit mérni lehetne. A Corvatsch-gleccseren olyan jégrétegek olvadtak el, amelyek már 7000 éve ott voltak. MTI/AP/Keystone/Gian Ehrenzeller Fotó: Gian Ehrenzeller
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svájc pénteken úgy döntött, hogy teljes mértékben felfüggeszti az Oroszországgal kötött vízumkönnyítési megállapodást, csatlakozva az Európai Unió hasonló intézkedéséhez. A megállapodást 2009-ben kötötték.

A kormány tájékoztatása szerint nem arról van szó, hogy általános vízumtilalmat rendelnek el az orosz állampolgárokkal szemben, hanem arról, hogy ismét a rendes eljárást, azaz a vízumkódex szabályait alkalmazzák.

A közlemény magyarázatából kiderült, Svájcnak érdekében áll, hogy hozzájáruljon a közös és egységes európai szintű vízumpolitikához, amely nélkül azt kockáztatná, hogy megnő a külföldi képviseleteinél az uniós határozatokat kijátszani kívánó orosz állampolgárok által benyújtott vízumkérelmek száma.

A hagyományosan semleges Svájc az ukrajnai háború kitörését követő napokban szakított a megszokott fenntartásokkal, és csatlakozott az EU gazdasági szankcióihoz. 

Így történt idén augusztus elején az Oroszországból származó svájci aranyimportra vonatkozó szankciók esetében is. Oroszország azzal vádolta meg Bernt, hogy már nem semleges.

Szeptember 7-én a kormány azt állította, hogy az ukrajnai konfliktus kezdete óta hozott döntések összeegyeztethetők Svájc semlegességi politikájával. Úgy vélekednek, a semlegességi politika továbbra is érvényes, és elegendő mozgásteret hagy Svájcnak ahhoz, hogy reagáljon az európai kontinensen az ukrajnai háború kezdete óta zajló eseményekre.

Borítókép: A Corvatsch-gleccser a svájci Samedan település közelében 2022. szeptember 5-én (Fotó: MTI/AP/Keystone/Gian Ehrenzeller)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.