Teherán bekérette a brit és a norvég nagykövetet

A kormányellenes tiltakozásokra adott reakciók miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 25. 13:50
RAISZI, Ebrahim
Teherán, 2022. augusztus 29. Ebrahim Raiszi iráni elnök sajtótájékoztatót tart Teheránban 2022. augusztus 29-én. Raiszi kiemelte, hogy Irán a jövõben számos területen kívánja szorosabbra fûzni az együttmûködést Kínával. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh Fotó: Abedin Taherkenareh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bekérették a teheráni külügyminisztériumba az Egyesült Királyság és Norvégia nagykövetét – jelentette a félhivatalos ISNA iráni hírügynökség vasárnap. A brit nagyköveten azt kérte számon az iráni kormány, hogy a londoni székhelyű, fárszi nyelvű sajtóorgánumok ellenséges jellegűek az iráni vezetéssel szemben. A norvég külképviselet vezetőjétől pedig az oslói parlament elnökének Irán belügyeibe beavatkozó hozzáállása miatt vártak magyarázatot.

Ebrahim Raiszi iráni elnök szombaton arra szólította fel az iráni hatóságokat, hogy határozottan lépjenek fel az országon végigsöprő tiltakozáshullámmal szemben. Az állami média szerint Raiszi világossá tette, hogy különbséget kell tenni a tiltakozás, valamint a közrend és a közbiztonság megzavarása között, az eseményeket pedig zavargásnak minősítette.

Iránban egy héttel ezelőtt kezdődtek tömegmegmozdulások, miután az erkölcsrendészet őrizetbe vett egy 22 éves kurd nőt, aki nem megfelelően hordta az iszlám által a nőknek előírt fejkendőt. Szemtanúk szerint Mahsza Aminit a rendőrautóban megverték. A nő őrizetbe vétele után kómába esett és meghalt. A hatóságok szerint szerencsétlen incidens történt, de Aminit nem agyonverték, hanem váratlan szívelégtelenség miatt vesztette életét.

 

Borítókép: Ebrahim Raiszi iráni elnök sajtótájékoztatót tart Teheránban 2022. augusztus 29-én (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.