A G7-ek addig támogatják Ukrajnát, amíg szükséges

Felszólították a belarusz vezetést: hagyjon fel az orosz hadműveletben játszott közreműködésével.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 11. 19:10
ZELENSZKIJ, Volodimir
Berlin, 2022. október 11. Ukrán zászlót lengetõ egy nõ a berlini kancellári hivatal elõtt 2022. október 11-én, miközben a világ hét iparilag legfejlettebb államát tömörítõ G7-csoport vezetõi videomegbeszélést folytatnak Volodimir Zelenszkij ukrán elnök részvételével az épületben. MTI/AP/Markus Schreiber Fotó: Markus Schreiber
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő G7-ek elkötelezettek addig támogatni Ukrajnát, amíg az szükséges – derült ki az országcsoport vezetőinek keddi nyilatkozatából. – Folytatni fogjuk a pénzügyi, humanitárius, katonai, diplomáciai és jogi támogatást, sziklaszilárdan kiállva Ukrajna mellett, ameddig csak szükséges – olvasható a G7-ek videomegbeszélését követően közzétett közös állásfoglalásban.

Ismételten arról biztosítottuk Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy tántoríthatatlanok és sziklaszilárdak vagyunk elkötelezettségünkben, hogy megadjunk Ukrajnának minden szükséges segítséget, hogy megőrizhesse szuverenitását és területi épségét

– hangsúlyozták a résztvevők. – Egy életképes, háborút követő rendezést szem előtt tartva, készek vagyunk megállapodásokat kötni az érdekelt országokkal, intézményekkel és Ukrajnával a fenntartható biztonságról és egyéb elkötelezettségekről. Segítséget nyújtunk Ukrajnának abban, hogy megvédhesse magát, biztosítva ezzel szabad és demokratikus jövőjét, elejét véve mindenfajta jövőbeli orosz agressziónak – áll a nyilatkozatban.

Az országcsoport vezetői egyben elítélték az ukrán polgári infrastruktúra és civil lakosság elleni rakétacsapásokat.

Hangsúlyozták, hogy a polgári lakosság elleni támadások háborús bűncselekménynek nyilvánulnak.

A G7 ezen felül egyhangúlag elítélte és elutasította Ukrajna négy régiója: Zaporizzsja és Herszon megye, a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság, valamint a Krím félsziget 2014-es elcsatolását. Mindemellett további szankciókat helyeztek kilátásba Oroszország ellen.

A résztvevők felszólították a belarusz vezetést: hagyjon fel az orosz hadműveletben játszott közreműködésével, vagyis hogy területét az orosz csapatok rendelkezésére bocsátja és támogatást is nyújt számukra.

A G7-ek értékelése szerint a belarusz–orosz közös katonai egység létrehozása újabb példája Minszk és Moszkva összejátszásának.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint Zelenszkij elnök a G7-ek videómegbeszélésén történt felszólalásában javaslatot tett egy nemzetközi megfigyelő misszió telepítésére a belarusz–ukrán határon, ezzel csökkentve az esetleges provokációk esélyét, illetve azt, hogy Belarusz közvetlenül is belépjen a konfliktusba Oroszország oldalán.
 

Borítókép: Ukrán zászlót lenget egy nő a berlini kancellári hivatal előtt 2022. október 11-én, miközben a világ hét iparilag legfejlettebb államát tömörítő G7-csoport vezetői videómegbeszélést folytatnak Volodimir Zelenszkij ukrán elnök részvételével az épületben (Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.