időjárás 4°C Balázs 2023. február 3.
logo

Az izraeli erők megöltek két palesztint egy ciszjordániai razziában

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.10.08. 16:16 2022.10.08. 16:17
Az izraeli erők megöltek két palesztint egy ciszjordániai razziában

Az izraeli erők megöltek két palesztint egy ciszjordániai razzia során szombaton – közölték palesztin egészségügyi tisztségviselők. A biztonsági erők az Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezet egyik fegyveresét akarták letartóztatni Dzsenínben, de a palesztinok tüzet nyitottak rájuk – tájékoztatott az izraeli hadsereg.

A katonaság a Twitteren azt írta: több tucat palesztin robbanóanyagokkal és Molotov-koktélokkal támadta az izraeli erőket, illetve lövéseket adott le rájuk.

A biztonsági erők viszonozták a tüzet. A palesztin egészségügyi minisztérium szerint két palesztin meghalt és tizenegy megsebesült.

Dzsenínben – amely a palesztin szélsőségesek egyik központja – szinte mindennaposak a hasonló incidensek. Az Iszlám Dzsihád közleményében aláhúzta: a megszállók által elkövetett bűncselekmények csak tovább szítják az ellenállást.

A Jordán folyó nyugati partján fekvő Ciszjordániában több mint hetven palesztint gyilkoltak meg azóta, hogy izraeli utcai támadásokra válaszul a zsidó állam március 31-én hadműveletet indított a szélsőségesek ellen.

Izraeli biztonsági tisztségviselők többször felszólították a Palesztin Hatóságot, hogy tegyen többet a fegyveres erőszak megfékezéséért. A Ciszjordánia-szerte egyre népszerűtlenebb Palesztin Hatóság jelezte: az izraeli műveletek módszeresen aláássák hatalomgyakorlási képességét a térségben.

Borítókép: Füst száll a magasba az izraeli katonák és a palesztin tüntetők között zajló összecsapások során a Ciszjordánia északi részén fekvő Dzseninben 2022. szeptember 28-án (Fotó: MTI/EPA/Alaa Badarneh)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.