Belarusz beavatkozásától tartanak Ukrajnában

Ukrajna északi szomszédja Oroszországgal közösen csapatokat telepít a belarusz−ukrán határ közelébe.

2022. 10. 11. 14:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orosz katonákkal tömött vonatok indultak útnak Belaruszba − számolt be a The Daily Mail brit lap kedden. Az orosz egységek érkezését megelőzően hétfőn Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök bejelentette, Moszkvával közösen regionális erőket telepítenek az ország nyugati és déli határainak közelébe, miután − az államfő elmondása szerint − Lengyelország erőteljes militarizációba fogott a lengyel−belarusz határszakaszon, valamint Varsó, Vilnius és Kijev terrortámadásokat és felkelések kirobbantását tervezik Belarusz területén.

A Belarusz területét érintő támadásokról már nemcsak beszélnek Kijevben, hanem konkrét tervek is készültek erről. Gazdáik arra kényszerítik őket, hogy háborút indítsanak országunk ellen

− jelentette ki Lukasenka a nemzetbiztonsági tanács hétfői ülésén. A belarusz államfő bejelentését követően Kijev elkezdte megerősíteni északi határait, attól tartva, hogy Oroszország megpróbálhatja belerángatni szövetségesét a háborúba. Igor Bondarenko ukrán belügyminiszter-helyettes a belarusz−ukrán határra látogatva elmondta, a határvédelmi erők készen állnak egy esetleges belarusz agresszióval szembeni fellépésre. 

Kijev a háború kirobbanása óta többször vádolta meg azzal északi szomszédját, hogy úgynevezett hamis zászlós művelet − katonai hadművelet, amelynek során álcázott egységek más, kívülálló erők nevében követnek el támadást saját embereik vagy erőforrásaik ellen, azzal a céllal, hogy legitimálják a katonai beavatkozást − alkalmazásával beszáll a konfliktusba Moszkva oldalán.

Ukrajna szerint hasonló próbálkozás történt a háború elején márciusban, amikor is több határ menti belarusz települést ért légi csapás. Egyes szakértők szerint a mostani csapatösszevonások is tekinthetők egy ilyen művelet előkészítésének, ezt pedig megerősíteni látszik az is, hogy Minszk vasárnap már azzal vádolta Kijevet, hogy provokációt hajtott végre a közös határ mentén. Lukasenkát a napokban az Európai Bizottság is felszólította, óvakodjon bármiféle beavatkozástól, ellenkező esetben komoly következményekkel kell szembenéznie.

− Körülbelül 10-15 ezer orosz katona érkezhet Belaruszba, ez saját haderejével kiegészítve mintegy hatvanezer fős erőt jelent − fogalmazott a The Daily Mailnek Alekszander Alesin belarusz katonai szakértő. 

Hozzátette, nem tartja valószínűnek, hogy Belarusz megtámadná Ukrajnát, még abban az esetben sem, ha erre irányuló kérés érkezne Moszkvától. 

Alesin kiemelte, egyes jelentések szerint a Kreml az elmúlt időszakban arra kérte szövetségesét, telepítsen területére orosz nukleáris fegyvereket, ugyanakkor Minszk csak akkor vállalná ezt, ha közvetlen szomszédságába − mindenekelőtt Lengyelországba − kerülnének nyugati atomfegyverek. − A regionális csoportosulás céljai tisztán védelmi jellegűek. Minden jelenleg folyó művelet arra irányul, hogy megfelelő választ adjunk a határaink közelében zajló akciókra − erősítette meg a szakértő szavait Viktar Hrenyin belarusz védelmi miniszter az MTI közlése szerint.

Borítókép: Orosz katonák vesznek részt a Zapad stratégiai hadgyakorlaton 2017-ben Belaruszban (Fotó: Getty Images/Brendan Hoffman)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.