ENSZ: Az orosz légicsapások háborús bűncselekménynek minősülhetnek

A világszervezet szerint egyes esetekben úgy tűnik, szándékosan vették célba a polgári infrastruktúrát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 11. 14:02
null
Zaporizzsja, 2022. október 11. Az Ukrán Állami Katasztrófaelhárító Szolgálat által közreadott képen egy orosz rakétatámadásban keletkezett tüzet oltanak a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjában 2022. október 11-én. Ukrán források szerint egy ember életét vesztette. MTI/EPA/Ukrán Állami Katasztrófaelhárító Szolgálat Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrajnai városokra mért hétfői orosz légicsapások megsérthették a hadviselést szabályozó nemzetközi egyezményeket, és háborús bűncselekménynek minősülhetnek, ha kiderül a szándékosság – jelezte az ENSZ kedden.

 

Felszólítjuk Oroszországot, hogy tartózkodjon az erőszak fokozásától

 

– mondta Ravina Shamdasani, az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője genfi sajtótájékoztatóján.

A tisztségviselő aláhúzta, hogy a lakott területek és a polgári infrastruktúra közvetlen támadása háborús bűncselekmény. A legfrissebb ukrán adatok szerint legalább 19-en meghaltak és 105-en megsebesültek a hétfő reggeli támadásokban.

A szóvivő megjegyezte: az ENSZ-t aggasztja a tény, hogy egyes esetekben úgy tűnik, szándékosan vették célba a polgári infrastruktúrát. Nyolc régióban több tucat lakóépület, valamint legalább tizenkét energetikai létesítmény szenvedett károkat – tette hozzá.

 

Ez arra utal, hogy a légicsapások megsérthették a hadviselést szabályozó nemzetközi humanitárius jogot

 

– hívta fel a figyelmet Shamdasani.

A tisztségviselő hozzáfűzte: az, hogy az oroszok a tél közeledtével jelentős károkat okoztak az áramellátásban, további aggodalmakat vet fel a civilek és a legsérülékenyebb csoportok védelmére vonatkozóan.
 

Borítókép: egy orosz rakétatámadásban keletkezett tüzet oltanak a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjában 2022. október 11-én. (Fotó: MTI/EPA/Ukrán Állami Katasztrófaelhárító Szolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.