Észtország szerint Oroszország egy terrorista állam

A tallinni székhelyű parlament „az európai békére legfőbb fenyegetést jelentő” államnak minősítette keleti szomszédját.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 18. 17:11
KALLAS, Kaja
Brüsszel, 2021. június 14. Kaja Kallas észt miniszterelnök a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfõinek találkozójára érkezik Brüsszelben 2021. június 14-én. A 30 államot tömörítõ brüsszeli székhelyû észak-atlanti szervezet egynapos csúcstalálkozóján a tagállamok vezetõi az Oroszországgal és Kínával való kapcsolatokról, a kibertámadásokról és a klímaváltozásról tanácskoznak. MTI/EPA/Pool/Kenzo Tibouillard Fotó: Kenzo Tibouillard
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Terrorizmust támogató államnak nyilvánította Oroszországot az észt parlament kedden elfogadott nyilatkozatában – jelentette az E-er-er helyi televíziós és rádiós műsorszolgáltató.

A 101 tagú, egykamarás észt parlament (Riigikogu) 88 képviselője állt ki a nyilatkozat mellett, tartózkodás vagy ellenszavazat nem volt. A dokumentum Oroszországot „a terrorizmust szponzoráló” és „az európai békére legfőbb fenyegetést jelentő” államnak minősíti. A nyilatkozatban „terrorista szervezetként” nevezik meg a Wagner orosz magánhadsereget, valamint a donyecki és a luhanszki szakadár köztársaságok milíciáit – közölte a televízió.

A nyilatkozatban elítélték Oroszország „különleges katonai műveletét” Ukrajnában és az új entitások Oroszországhoz csatolását is. Kiemelték, hogy Észtország soha nem fogja elismerni az Ukrajnától elszakított Zaporizzsja és Herszon megyékben, valamint a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságokban tartott népszavazások eredményeit. Emellett a parlamenti képviselők sürgették, hogy zárják ki Oroszországot az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai közül.


 

Borítókép: Kaja Kallas észt miniszterelnök (Forrás: MTI/EPA/Pool/Kenzo Tibouillard)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.