Megvétózta Moszkva a népszavazásokat elítélő ENSZ-határozatot

A Biztonsági Tanácsban tíz tagállam támogatta a határozatot, Kína, India, Brazília és Gabon tartózkodott.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 01. 9:27
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2022. szeptember 29. Vlagyimir Putyin orosz elnök videokonferencia keretében tárgyal az orosz biztonsági tanács tagjaival a moszkvai Kremlben 2022. szeptember 29-én. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/pool/Gavriil Grigorov Fotó: Gavriil Grigorov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország megvétózta pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt a határozatot, amely elítélte volna a négy ukrajnai megyében tartott népszavazást, érvénytelennek nevezve őket, és minden országot felszólított, hogy ne ismerje el semmilyen terület Moszkva általi annektálását.

A Biztonsági Tanácsban tíz tagállam támogatta a határozatot, Oroszország vétót emelt, míg Kína, India, Brazília és Gabon tartózkodott.

A szavazás előtt Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet közölte, hogy amennyiben Oroszország megvétózza a tervezetet, az Egyesült Államok és Albánia, a határozattervezetet benyújtó két ország a 193 tagországból álló ENSZ-közgyűlés elé viszi a dokumentumot, „ahol nincsen vétó”, és megmutatja, hogy a világ még mindig a szuverenitás és a területi épség védelmezésének oldalán áll. A BT néhány órával azután szavazott, hogy a Kremlben Vlagyimir Putyin orosz elnök nagyszabású ceremónián jelentette be, hogy az orosz megszállás alatt lévő Luhanszk, Donyeck, Herszon és Zaporizzsja megye immár Oroszország része, és Moszkva meg fogja védelmezni.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Gavriil Grigorov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.