időjárás 3°C Mária 2022. december 8.
logo

Megvétózta Moszkva a népszavazásokat elítélő ENSZ-határozatot

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.10.01. 09:27 2022.10.01. 14:19
Megvétózta Moszkva a népszavazásokat elítélő ENSZ-határozatot

Oroszország megvétózta pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt a határozatot, amely elítélte volna a négy ukrajnai megyében tartott népszavazást, érvénytelennek nevezve őket, és minden országot felszólított, hogy ne ismerje el semmilyen terület Moszkva általi annektálását.

A Biztonsági Tanácsban tíz tagállam támogatta a határozatot, Oroszország vétót emelt, míg Kína, India, Brazília és Gabon tartózkodott.

A szavazás előtt Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet közölte, hogy amennyiben Oroszország megvétózza a tervezetet, az Egyesült Államok és Albánia, a határozattervezetet benyújtó két ország a 193 tagországból álló ENSZ-közgyűlés elé viszi a dokumentumot, „ahol nincsen vétó”, és megmutatja, hogy a világ még mindig a szuverenitás és a területi épség védelmezésének oldalán áll. A BT néhány órával azután szavazott, hogy a Kremlben Vlagyimir Putyin orosz elnök nagyszabású ceremónián jelentette be, hogy az orosz megszállás alatt lévő Luhanszk, Donyeck, Herszon és Zaporizzsja megye immár Oroszország része, és Moszkva meg fogja védelmezni.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Gavriil Grigorov)

Háború Ukrajnában

Az EU újabb szankciós csomagot javasolt Oroszországgal szemben

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.