időjárás 3°C Aranka 2023. február 8.
logo

Nem javult a romák helyzete az uniós jelentés szerint

MTI
2022.10.25. 09:26 2022.10.25. 09:31
Nem javult a romák helyzete az uniós jelentés szerint

Nem javult a romák helyzete a társadalmi integráció terén az Európai Unió által meghatározott közös célokhoz viszonyítva – állapítja meg kedden nyilvánosságra hozott jelentésében az EU Alapjogi Ügynöksége (FRA). A bécsi székhelyű szervezet szerint 

 

a cigányság továbbra is a nélkülözés, a kirekesztés és a megkülönböztetés megrázó mértékével kénytelen szembenézni.

 

Micheal O’Flaherty, az FRA főigazgatója szerint a tagállami kormányoknak minden lehetséges eszközt be kell vetniük, hogy változtassanak ezen a tűrhetetlen helyzeten.

Az ügynökség 8500 romával készített interjút tíz európai országban, és arra jutott, hogy az elért eredmények elégtelenek és túl lassúak. Az FRA azt találta, hogy a cigányság 80 százaléka él szegénységben, miközben az uniós átlag 17 százalék. Ez a szám a legutóbbi felmérés idején, 2016-ban is ugyanennyi volt. Valamelyest, 61 százalékról 50 százalék fölé csökkent azok aránya, akik olyan helyen élnek, ahol nincs megfelelő tisztálkodóhelyiség, és a hat évvel ezelőtti 30 százalékhoz képest mostanra 22 százalék lett azok aránya, akiknél nincs vezetékes víz.

Az FRA adatai szerint a romák foglalkoztatottsága 43 százalékos, ami jelentősen elmarad a 72 százalékos uniós átlagtól. 

A roma nők várható élettartama 71 év, a férfiaké 67, miközben az uniós átlag 82 és 76 év a nőknél és a férfiaknál. 

Az uniós ügynökség szerint az oktatásban drámai a helyzet. A fiatal romák 71 százaléka idő előtt kiesik az oktatási rendszerből, miközben a 18–24 év közöttiek iskolaelhagyási aránya az unióban mindössze 10 százalék. Ráadásul a hat évvel ezelőttihez, 44 százalékhoz képest 52 százalékra emelkedett azoknak a roma gyerekeknek az aránya, akik szegregált oktatásban kénytelenek tanulni. Különösen Szlovákiában és Bulgáriában rossz a helyzet ebből a szempontból – állapítja meg az FRA.

Az uniós ügynökség szerint a zaklatás és a romák elleni gyűlöletbűncselekmények terén javult a helyzet, de ez nem mondható el az őket érő megkülönböztetésről. Az FRA úgy véli, hogy kiszolgáltatott kisebbségként a koronavírus-járvány és az infláció jelentette társadalmi megrázkódtatások első áldozatai is a romák.

A felmérést 2021-ben végezték Horvátországban, Csehországban, Görögországban, Magyarországon, Olaszországban, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban, Észak-Macedóniában és Szerbiában. Bulgáriában és Szlovákiában a tagállami hatóságok gyűjtötték az adatokat az FRA munkatársainak segítségével.

Borítókép: az Együtt, szabadon – Magyar cigány hősök című vándorkiállítás megnyitója (Fotó: Teknős Miklós/Magyar Nemzet)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.