időjárás 1°C Aranka 2023. február 8.
logo

Nem tetszik a holland mecsetnek az LMBTQ-nyilatkozat

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.10.17. 16:02
Nem tetszik a holland mecsetnek az LMBTQ-nyilatkozat

Hollandia legnagyobb iszlám temploma, az amszterdami Kék Mecset vezetősége felháborodott az amszterdami önkormányzat felhívása miatt, amelyben az LMBTQ közösség elleni erőszakot elítélő nyilatkozat aláírására szólították fel a mecsetek vezetőit – írta az NL Times angol nyelvű holland hírportál hétfőn.

Femke Halsema, Amszterdam polgármestere a múlt héten az LMBTQ közösség védelméről szóló tanácskozásra hívta meg az amszterdami mecsetek vezetőit. A polgármester azt szeretné elérni, hogy a mecsetek tanácsa írjon alá egy nyilatkozatot, amelyben elítélik az LMBTQ közösség elleni erőszakot, és kifejezik támogatásukat „azok iránt, akik a diszkrimináció és az erőszak ezen formájának áldozatai lettek”. Az önkormányzat szeretné, „hogy minél több mecset vezetői aláírnák ezt a nyilatkozatot, amivel megmutatnák, hogy a mecsetek pozitív erőt képviselnek az amszterdami társadalomban” – idézte a meghívólevelet a hírportál.

 

A Kék Mecset a honlapján megjelentetett közleményében a felhívást abszurdnak, diszkriminatívnak és vádaskodónak nevezte.

 

A mecset vezetősége szerint az, hogy az önkormányzat csak az iszlám vallás képviselőinek címezte a felkérést, azt mutatja, hogy ismét az iszlám közösségeket vádolják, és bizalmatlanok velük szemben, amíg be nem bizonyítják az ellenkezőjét.

Halsema szóvivője szerint a zsidó és keresztény szervezeteket is hasonló nyilatkozat aláírására kérték. Az önkormányzat úgy véli, a vallási szervezetek fontos szerepet játszanak az LMBTQ közösséggel szembeni diszkrimináció és erőszak elleni küzdelemben.

– Lehetséges, hogy a felhívás más vallási felekezetekhez is szólt, de mi csak azt látjuk, ami ebben a levélben szerepel – nyilatkozta a sajtónak a Kék Mecset szóvivője. A szervezet elutasította a hétfőre szóló meghívást.

A Kék Mecset Hollandia legnagyobb iszlám temploma. A szervezet gyakran szólal fel a muszlimok ügyében, valamint más társadalmi kérdésekben is. Az NL Times szerint péntekenként mintegy ezer ember látogatja a mecset istentiszteleteit.

 

Borítókép: Europress/AFP

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.