Személycserék a montenegrói ügyvivő kormányban

Február óta kaotikus állapotok uralkodnak az ország vezetésében.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 22. 14:49
null
MONTENEGRO-POLITICS-PARLIAMENT Fotó: SAVO PRELEVIC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Menesztette a montenegrói parlament az ország külügyminiszterét és védelmi miniszterét pénteki késő esti ülésén – közölte a montenegrói közszolgálati televízió (RTCG) internetes oldalán. A beszámoló szerint Dritan Abazovics miniszterelnök kezdeményezte Ranko Krivokapics és Rasko Konjevics visszahívását, mert indoklása szerint a két politikus a kormány érdekeivel ellentétes lépéseket tett. A 81 tagú törvényhozás 41 képviselője támogatta a kormányfő javaslatát.

Dritan Abazovics kormánya megbukott az augusztusi bizalmi szavazáson, így csak ügyvivőként látja el munkáját mindaddig, amíg nem rendeződik az ország belpolitikai válsága. A helyzet rendezése érdekében Milo Djukanovics államfő a parlament megbízatási idejének lerövidítését, és előre hozott választások kiírását javasolta, amire válaszul néhány parlamenti párt a köztársasági elnök visszahívását kezdeményezte.

Montenegróban legutóbb 2020-ban volt parlamenti választás. Az akkor megválasztott kormány azonban februárban megbukott, mert a szerb- és oroszbarát pártok nem tudtak közös döntéseket hozni a Nyugat-barát pártokkal. Az azt követő kormány pedig augusztusban bukott el a bizalmi szavazáson a szerb ortodox egyházzal megkötött egyezmény miatt.

A kormány augusztus 19-i bukását követően az államfőnek 30 napja volt arra, hogy megbízzon valakit a kormányalakítással, erre azonban nem került sor. 

41 parlamenti képviselő emiatt a köztársasági elnök leváltását kezdeményezte, mert úgy véli, Milo Djukanovics megsértette az alkotmányt, amikor senkit sem bízott meg kormányalakítással a megszabott határidőn belül. Az ügy minden más esetben az alkotmánybíróság elé kerülne, ám mivel a bizalmi szavazás előtt a parlament nem nevezte ki az új alkotmánybírákat, a testület létszáma hiányos, ezért nem hozhat döntéseket. 

Az alkotmánybírákat pénteki ülésén sem tudta kinevezni a podgoricai képviselőház, mert nem volt meg a szükséges 54 támogatói szavazat.

Közben Milo Djukanovics bejelentette, hogy amennyiben a törvényhozás nem oszlik fel önként, ő maga fogja feloszlatni elnöki határozattal, az alkotmány ugyanis erre lehetőséget ad. Az elnök leváltását kezdeményező parlamenti képviselők szerint az államfő így akar megragadni minden lehetőséget arra, hogy hatalomban maradjon, a 2020-as választáson ugyanis az általa vezetett, korábban az országot három évtizeden át irányító Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) alulmaradt, Milo Djukanovics elnöki mandátuma pedig jövő tavasszal lejár.

 

Borítókép: Képviselők gyülekeznek a montenegrói parlament üléstermében 2022. február 4-én a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról szóló szavazás előtt. (Fotó: AFP/Savo Prelevic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.