Törökország ismét nagykövetet küld Izraelbe

Egy régebbi főkonzul fogja vezetni a képviseletet.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 06. 16:55
ERDOGAN, Recep Tayyip
Prága, 2022. október 6. Recep Tayyip Erdogan török elnök érkezik az Európai Politikai Közösség prágai csúcstalálkozójára 2022. október 6-án. MTI/EPA/Filip Singer Fotó: Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A török–izraeli közeledésnek köszönhetően Ankara négy év után ismét nagyköveti szinten képviselteti magát Izraelben – jelentette csütörtökön az Anadolu török hírügynökség.

A tájékoztatás szerint Sakir Özkan Torunlar diplomatát nevezték ki a Tel-Avivban működő diplomácia képviselet élére. Torunlar a kelet-jeruzsálemi konzulátus honlapja szerint 2010-től 2013-ig volt a helyi főkonzul. Izrael a két ország közötti viszony rendezéséről szóló bejelentését követően még szeptemberben kinevezte ankarai nagykövetét Irit Lillian személyében, aki az utóbbi két évben ügyvivőként szolgált.

Törökország és Izrael viszonya azután romlott meg, hogy 2010 májusában a Mavi Marmara nevű török hajó megpróbált segélyeket eljuttatni a Gázai övezetbe és ráirányítani a média figyelmét a Törökország által ellenzett izraeli blokád hatásaira. A flottillát az izraeli haditengerészet erőszakkal feltartóztatta. Az akcióban tíz, palesztinokat támogató aktivista életét vesztette, és huszonnyolcan megsebesültek.

A diplomáciai kapcsolatok mélypontja 2018-ban volt, amikor a két ország kölcsönösen kiutasította egymás nagyköveteit egy politikai vita során, miután az izraeli hadsereg tagjai megöltek 60 palesztin tüntetőt a Gázai övezet határán rendezett demonstráción.

 

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török elnök érkezik az Európai Politikai Közösség prágai csúcstalálkozójára 2022. október 6-án (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.