Ukrajnának szánt fegyverek kerülhettek finn bűnözők kezébe

– Ukrajna hatalmas mennyiségű fegyvert kapott, és ez jó – mondta a főnyomozó. – De évtizedekig dolgunk lesz még ezekkel a fegyverekkel. Ez az ár, amelyet fizetnünk kell érte – mondta Christer Ahlgren, a finn Nemzeti Nyomozóiroda főnyomozója az Yle helyi rádióadónak vasárnap.

Forrás: MTI2022. 10. 30. 21:08
null
Budapest, 2022. július 20. Lefoglalt fegyverek a szlovák Nemzeti Bûnüldözési Ügynökség (NAKA) és a Készenléti Rendõrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) közös, PARKETÁR elnevezésû mûveletsorozatáról tartott sajtótájékoztatón a Rendõrségi Igazgatási Központban, Budapesten 2022. július 20-án. A közös akcióban Szlovákiában, Magyarországon és Ausztriában feltárták, hogy egy legalább 2016 óta mûködõ bécsi bûnszervezet mexikói és román drogkartelleken keresztül több mint száz kilogramm kokaint szállított Szlovákiába. Egy szlovák állampolgárnál félmilliárd forint értékben fegyvereket foglaltak le. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajnának szánt fegyverek, egyebek között gépkarabélyok kerülhettek finn bűnözők kezébe a helsinki rendőrség tudomása szerint – mondta el Christer Ahlgren, a finn Nemzeti Nyomozóiroda főnyomozója az Yle helyi rádióadónak vasárnap.

Svédországban, Dániában és Hollandiában is felbukkantak már Ukrajnának szánt fegyverek

– közölte. Az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) nyáron figyelmeztetett, hogy bűnszervezetek vehetik célba a Kijevnek szánt külföldi katonai segélyeket.
Ahlgren elmondta: a csempészútvonalakat már kialakították. A fegyverkereskedelem részben a szervezett bűnözésben is részt vevő nemzetközi motorosbandákon keresztül zajlik. 

A Bandidos MC nevű bandának például minden nagyobb ukrán városban vannak képviselői 

– ismertette a főnyomozó. Finnországba a kikötőkön keresztül jutnak be a fegyverek, amelyeket kevésbé ellenőriznek, mint a repülőtereket.

Ahlgren emlékeztetett: a kilencvenes években a délszláv háború idején nagyon hasonló volt a helyzet, hiszen Jugoszláviából is rengeteg fegyvert csempésztek különféle országokba. – Ukrajna hatalmas mennyiségű fegyvert kapott, és ez jó – mondta a főnyomozó. – De évtizedekig dolgunk lesz még ezekkel a fegyverekkel. Ez az ár, amelyet fizetnünk kell érte – jegyezte meg.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.