Blinken: Kijev dönt arról, hogy mikor és miről akar tárgyalni

Az amerikai külügyminiszter elmondta, a tél közeledtével Washington töretlenül segíti Ukrajnát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 12. 19:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna dönt arról, hogy mikor és miről akar tárgyalni Oroszországgal − hangsúlyozta Antony Blinken amerikai külügyminiszter, miután találkozott Dmitro Kulebával, az ukrán diplomácia vezetőjével Phnompenben szombaton.

Blinken egyúttal jelezte: a tél közeledtével az Egyesült Államok töretlenül kész segíteni Ukrajnát azoknak a károknak a mérséklésében, amelyeket a kritikus infrastruktúra szenvedett el az orosz támadásokban. 

Ez azt is jelenti, hogy Washington hajlandó felgyorsítani az országba irányuló humanitárius segélyek szállítását.

A szombati találkozón az amerikai és az ukrán külügyminiszter egyúttal a gabonaszállítási megállapodás meghosszabbításának fontosságát hangoztatta. Az egyezmény jövő szombaton jár le. Az ENSZ szerint tízmillió tonna gabonát és egyéb élelmiszert exportáltak Ukrajnából a júliusban kötött megállapodásnak köszönhetően, ami eddig segített elkerülni a globális élelmezési válságot. 

Oroszország szombaton rámutatott: egyelőre nem sikerült megegyezni a szerződés meghosszabbításáról. 

Moszkva azt kifogásolta, hogy a megállapodásban foglaltakkal ellentétben nem tudja eljuttatni saját élelmiszerét és műtrágyáját a világpiacra.

Borítókép: Antony Blinken amerikai külügyminiszter (balra) és Dmitro Kuleba ukrán külügyér Kambodzsában (Fotó: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.