időjárás 6°C Balázs 2023. február 3.
logo

ENSZ: Orosz és ukrán hadifoglyokat is megkínoztak

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.15. 13:41 2022.11.15. 14:24
ENSZ: Orosz és ukrán hadifoglyokat is megkínoztak

Az ukrajnai háborúban orosz és ukrán oldalon egyaránt előfordult, hogy hadifoglyokat kínoztak meg – állapítja meg kedden közzétette jelentésében az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala.

Az ENSZ ukrajnai megfigyelőcsoportja mindkét oldalról több mint száz fogollyal beszélgetett. Az orosz fogságból szabadultakkal elengedésük után beszéltek, mert Oroszország nem engedélyezte az ENSZ-nek, hogy felkeresse azokat a létesítményeket, ahol hadifoglyokat őriznek.

Matilda Bogner, a megfigyelés vezetője elmondta, az ukrán foglyok túlnyomó többsége bántalmazásról számolt be, példaként említve a kutyatámadásokat, sokkolóval és tábori telefonokkal történő áramütéseket, valamint szexuális erőszakot.

Bogner hozzátette: a bánásmód célja a megfélemlítés és a megalázás volt.

Egy Olenivka melletti büntetőtelepen élő férfi elmondta, hogy az oroszokhoz kötődő fegyveres csoportok tagjai drótokat erősítettek a nemi szervéhez és az orrához, majd áramot vezettek bele. Azt mondta, kínzóit egyáltalán nem érdekelte, mit felel a kérdéseikre, csak szórakozásból kínozták a foglyokat. 

Oroszország kategorikusan tagadja, hogy bántalmaznák a fogságba esett ukrán katonákat.

Bogner szerint a másik oldalon „hiteles állítások” szólnak arról, hogy ukrán katonák orosz hadifoglyokat végeztek ki, emellett az orosz hadifoglyok rossz és megalázó szállítási körülményekről számoltak be, teherautókba vagy furgonokba zsúfolták őket meztelenül, hátrakötött kézzel.

Kijev korábban úgy nyilatkozott, hogy minden információt ellenőriz a hadifoglyokkal való bánásmódról, kivizsgálja az esetleges jogsértéseket és megteszi a megfelelő jogi lépéseket.

 

Borítókép: Matilda Bogner, az ENSZ ukrajnai megfigyelőcsoportjának vezetője 2022. május 10-én (Forrás: ENSZ Svájc/Twitter)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.