Idén már harminchatezer migráns érkezett Horvátországba

A növekvő migráció miatt Zágrábban és Rijekában is segélysátrakat kellett felállítani.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 21. 17:12
Lampedusa, 2022. január 25. Európába igyekvő illegális bevándorlók kimentésükre várnak egy bárkán a Földközi-tengeren, az olaszországi Lampedusa-sziget partjai elõtt 2022. január 24-én. Az olasz hatóságok hajói 280 migránst vettek a fedélzetükre. Hét illegális bevándorló a tengerbe veszett. MTI/AP/Pau de la Calle Fotó: Pau de la Calle Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horvátországba idén 36 ezer migráns érkezett, 145 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában − közölte Davor Bozinovic horvát belügyminiszter hétfőn. Zágráb nem közöl rendszeresen statisztikai adatokat az illegális migráció mértékéről. 

A tárcavezető annak kapcsán nyilatkozott, hogy a növekvő migráció miatt Zágrábban és Fiumében (Rijeka) a városi vezetés segélysátrakat állított fel a pályaudvarok közelében a migránsoknak.

Bozinovic szerint Horvátország azon kevés országok egyike, amelyek mindent megtesznek az emberi jogok védelme érdekében. Megjegyezte, hogy egész Európában a migráció növekedését tapasztalták, beleértve a Földközi-tenger nyugati és keleti partján fekvő országait is.

Nő azoknak a migránsoknak a száma is − például a burundiaké −, akiket eddig nem regisztráltak azon az útvonalon, amelyen Horvátország is fekszik − hangsúlyozta. Úgy vélte: ennek oka az, hogy a szomszédos országok még mindig nem hangolták össze vízumpolitikájukat az Európai Unióéval, ezért történhet meg, hogy a migránsok repülővel érkezhetnek Belgrádba és Szarajevóba.

Horvátország nem célország a migránsoknak, ezért nem kérnek ott menekültstátust

− magyarázta. − Nekik olyan határozatot adunk ki, mely szerint hét napon belül el kell hagyniuk az Európai Gazdasági Térséget − mondta, hozzátéve, hogy Zágráb és Fiume az ilyen továbbhaladó migránsoknak biztosított alapvető humanitárius segítséget a sátrak felállításával, amelyekben meleg ételt kapnak, feltölthetik mobiltelefonjukat és tisztálkodhatnak. − Ez nem egy olyan kérdés, amit egy ország egyedül meg tud oldani − mutatott rá. Ugyanakkor hozzáfűzte, hogy Horvátország tartalmi részvétele nélkül a migráció uniós szintű megoldása sem lehetséges.

Borítókép: Európába igyekvő illegális bevándorlók kimentésükre várnak egy bárkán a Földközi-tengeren, az olaszországi Lampedusa-sziget partjai előtt 2022. január 24-én (Fotó: MTI/AP/Pau de la Calle)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.