Karpov asszisztense: Nem tartják kómában a sakklegendát

Felreppentek olyan hírek is, hogy az utcán támadhatták meg az orosz–ukrán háború ellen is felszólaló Anatolij Karpovot.

Magyar Nemzet
2022. 11. 01. 11:37
Anatolij Karpov orosz sakk nagymester, az orosz alsóház képviselője.
(Forrás: Ukraine War Now / Twitter)

https://twitter.com/uarealitynow/status/1587095826219913216
Anatolij Karpov orosz sakk nagymester, az orosz alsóház képviselője. (Forrás: Ukraine War Now / Twitter) https://twitter.com/uarealitynow/status/1587095826219913216
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elesett és agyrázkódással szállították kórházba Anatolij Karpovot, a sakkozás 12. világbajnokát – jelentette kedden a TASZSZ állami hírügynökség a 71 éves orosz nagymester személyi asszisztensére hivatkozva. A beszámoló szerint Karpov az utcán megcsúszott, elesett és beütötte a fejét. A kórházi vizsgálatok nem állapítottak meg nála törést, és várhatóan egy héten belül hazaengedik. A nagymester felesége az Izvesztyija című újságnak nyilatkozva azt mondta, hogy kórházban levő férjének állapota kielégítő.

 

A korábbi hírek arról szóltak, hogy Karpovot agyödémával, combcsonttöréssel és többszörös fejsérüléssel kezelik a kórházban, intenzív osztályra került, ahol mesterséges kómában tartják. Mindezt cáfolta asszisztense.

 

Karpov 1975 és 1985 között volt sakkvilágbajnok és hatszor nyert sakkolimpiát. 2005 óta pedig az orosz parlament alsóházának, a dumának a képviselője. Az orosz sakknagymestert még szombaton találták meg a duma közelében, 2,76 ezrelék volt a véralkoholszintje. A sakklegenda lánya szerint apját „nem érte támadás, sérüléseit esés okozta”. Az asszisztens is cáfolta azokat a korábbi híreszteléseket, melyek arról szóltak, hogy Karpov utcai támadás áldozatául esett.

Elsőként Andrej Kovaljov, az Összoroszországi Vállalkozói Mozgalom elnöke fejtegette a támadás lehetőségét. Kovaljov a közösségi oldalán úgy fogalmazott, hogy a sakknagymester „ütést kapott a fejére”. Az orosz sajtó szerint a botlás vagy támadás ténye is könnyen megállapítható, hiszen a környéken rengeteg kamera található.

Noha Karpovot Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik leghűségesebb szövetségesnek tartják és – az Európai Unió őt is a szankciós listájára helyezte – támogatta a Krím félsziget orosz annektálását, mégis többször szólalt fel az ukrajnai háború befejezése mellett.

Mint fogalmazott: „Azt kívánom, hogy a háború mihamarabb véget érjen, hogy ne haljanak meg ártatlan emberek”. Majd hozzátette, hogy „a politikusok döntenek, az átlagemberek harcolnak, a civilek pedig meghalnak”.

A háború kitörése óta több orosz prominens személy is „furcsa” balesetet szenvedett. Volt, akit az otthonában találtak meg golyóval a koponyájában, más a jachtjáról esett le vagy a saját úszómedencéjében fulladt meg. Az áldozatokban közös volt ugyanakkor, hogy mind valamilyen formában a béke és nem a háború pártján szólaltak fel az orosz államfővel szemben. 

Többen most Karpov kapcsán is arra gyanakodnak, hogy „az orosz elit közül ő a legújabb súlyos sérültje vagy halottja az inváziónak”.

 

Borítókép: Anatolij Karpov orosz sakknagymester, az orosz alsóház képviselője (Forrás: Ukraine War Now/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.