időjárás 3°C Adél 2023. január 29.
logo

Meghalt az Iszlám Állam vezetője

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.30. 17:44 2022.11.30. 21:26
Meghalt az Iszlám Állam vezetője

Az Iszlám Állam nevű nemzetközi terrorhálózat szerdán megerősítette, hogy vezetője, Abu al-Hasszán al-Hasemi al-Kurasi meghalt.

A dzsihadista szervezet szóvivője a Telegramon bejelentette azt is, hogy már választottak is maguknak új vezetőt Abu al-Huszein al-Huszeini al-Kurasi személyében.

A tájékoztatás szerint Abu al-Hasszán al-Hasemi al-Kurasi harcban eset el, de sem részleteket, sem halálának időpontját nem közölték.

Abu al-Haszán al-Hasemi al-Kurasi a terrorszervezet harmadik kalifája volt. 2022 márciusában került a dzsihadisták élére. Elődeivel, Abu Ibrahim al-Hasimi al-Kurasival, illetve a hírhedt Abu Bakr al-Bagdadival az amerikai különleges erők végeztek.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője üdvözölte a terroristák vezérének halálát.

Az Iszlám Állam továbbra is fenyegetést jelent a térségben − húzta alá az amerikai haderő közel-keleti térségért felelős parancsnoksága (CENTCOM) közleményében. 

A CENTCOM partnereivel továbbra is az Iszlám Állam tartós vereségére összpontosít

− tette hozzá.

A hadsereg egyik szóvivője szerint amerikai katonák nem vettek részt a török haderővel szövetséges Szabad Szíriai Hadsereg − mérsékeltnek mondott − ellenzéki ernyőszervezet műveletében.

A Kurasi név Mohamed próféta törzsére utal, amelyre az önjelölt kalifák a saját legitimitásukat igazolandó hivatkoznak.

Borítókép: Biztonsági források által közreadott felvétel az Iszlám Állam terrorszervezet zászlajáról (Fotó: MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.