Mögöttes egységek fenyegetik az orosz dezertőröket

A brit hírszerzés szerint azzal fenyegetik a menekülő katonákat, hogy agyonlövik őket.

MTI
2022. 11. 04. 10:43
Ukrán katona ellenőrzi az orosz csapatok által ásott lövészárkok egyikét egy visszafoglalt területen a dél-ukrajnai Herszon régióban 2022. október 12-én. MTI/AP/Leo Correa Forrás: MTI/AP/Leo Correa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz hadsereg valószínűleg a visszavonulási útvonalakat lezáró és a dezertőröket fegyverrel fenyegető egységeket vonultatott fel az Ukrajnában bevetett alakulatok mögött, mivel gyenge a harctéri morál és előfordul, hogy a katonák nem akarnak harcolni – áll a brit katonai hírszerzés pénteken ismertetett helyzetértékelésében. A londoni védelmi minisztérium által közzétett hírszerzési értesülés szerint 

ezek a mögöttes egységek a támadó műveletek végrehajtásának kikényszerítése végett azzal fenyegetik a visszavonuló orosz katonákat, hogy lelövik őket.

A tárca megjegyzi, hogy Oroszország ilyen alakulatokat már korábbi konfliktusokban is bevetett. A brit katonai hírszerzés szerint valószínűsíthető, hogy az orosz tábornokok egy ideje elvárják a beosztott parancsnokoktól a dezertőrök elleni fegyverhasználatot, és ennek része lehet olyan felhatalmazás is, hogy a parancsszegőket egy figyelmeztetés után agyon kell lőni. – A tábornokok emellett valószínűleg akár a védők haláláig tartani akarják a védelmi pozíciókat is – fogalmaz a londoni hírszerzési tájékoztatás.

A brit katonai hírszerzés szerint a dezertőrök elleni fegyverhasználat taktikája jó eséllyel az Ukrajnában bevetett orosz alakulatok gyenge minőségét, alacsony morálját és a fegyelem hiányát tükrözi.

 

Borítókép: Ukrán katona ellenőrzi az orosz csapatok által ásott lövészárkok egyikét egy visszafoglalt területen a dél-ukrajnai Herszon régióban 2022. október 12-én (Fotó: MTI/AP/Leo Correa)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.