Moldovai tiltakozás az iskolai LMBTQ-kampány ellen

Nagy felháborodást keltett politikai körökben is az LMBTQ-lobbi.

null
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b) és Maia Sandu moldovai elnök kezet fog a Chisinauban tartott sajtótájékoztatójuk végén 2022. november 10-én. MTI/EPA/Dumitru Doru
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több moldovai szülő írja alá azt a petíciót, amellyel az iskolákban elindított LMBTQ-kampány ellen tiltakoznak. Az ügy politikai szinten is hullámokat vert a Moldovai Köztársaságban. Ion Chicu volt miniszterelnök felháborodva nyilatkozott az LMBTQ-gyerekek az iskoládban címet viselő kampányról. 

Az emberek nem bírnak megbirkózni a számlákkal, a mindennapi problémákkal, de a kormánynak más sürgős gondjai vannak: az LMBTQ népszerűsítése az iskolákban 

– írta Facebook-bejegyzésében a politikus. A területi autonómiát élvező Gagauzia oktatási minisztériuma azt közölte, hogy nem fogadja be a kampányt a régió iskoláiba. A tárca közleményében leszögezte: a moldovai és a gagauz társadalomban „mindig jelen voltak a hagyományos családi és lelki-erkölcsi nevelés értékei”.

Az ügyben megszólalt Igor Dodon volt moldovai államfő is. Az ellenzéki szocialisták vezetője szerint „Maia Sandu kormánya lépésről lépésre tönkreteszi a hitet, a családot és a gazdaságot” – idézte Dodont az Unimedia hírügynökség. 

Hozzátette: szülőként, a moldovai szülők többségének álláspontját képviselve határozottan ellenzi a homoszexualitás iskolai propagálását. 

A kormányzó Akció és Szolidaritás Párt egyelőre nem reagált a tilatkozásokra.

Angelica Frolov, a Genderdoc-M központ LMBTQ-koordinátora azzal érvelt, hogy a most tiltakozó szülők némelyikének LMBTQ-gyerekei vannak, akikről semmit sem tudnak. Moldovában kedden indult el az a kampány, melynek célja – a szervezők állítása szerint – az LMBTQ-közösséghez tartozó gyermekek jogainak tudatosítása.

Közben a Moldovai Köztársaságot súlyos energetikai válság sújtja. Jelenleg Románia fedezi az ország villamosenergia-szükségletének több mint kilencven százalékát, Bukarest emellett fűtőolajat és 130 ezer köbméter tűzifát is küldött Moldovának. Amióta Oroszország az ukrán hálózatokat bombázza, a Gazprom felére csökkentette a Moldovába szállított gáz mennyiségét. A villamos energia terén kérdésessé vált, hogy Moldova nyugati része számíthat-e a szakadár, oroszbarát Transznisztria területén előállított energiára.

 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b) és Maia Sandu moldovai elnök kezet fog a Chisinauban tartott sajtótájékoztatójuk végén 2022. november 10-én. (Fotó: MTI/EPA/Dumitru Doru)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.