Olaf Scholz támogatja a párbeszédet Putyin elnökkel

A német kancellár szerint eljön a pillanat, amikor Oroszország belátja, nincs más választása, mint kivonni csapatait Ukrajnából.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 15. 13:30
SCHOLZ, Olaf
Putlos, 2022. augusztus 25. Olaf Scholz német kancellár egy német Gepard önjáró légvédelmi gépágyú elõtt az ukrán katonák kiképzõközpontjában tett látogatásakor az észak-németországi Putlosban 2022. augusztus 25-én. MTI/EPA/Getty Images/Pool/Morris MacMatzen Fotó: Morris MacMatzen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világgazdaság talpra állításának leghatékonyabb módja az, ha Oroszország véget vet az ukrajnai háborúnak – szögezte le kedden Olaf Scholz német kancellár Balin, a G20 csoport állam- és kormányfői találkozóján.

A világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport csúcstalálkozójának energia- és élelmiszer-biztonsággal foglalkozó megbeszélésén a kancellár úgy vélte, a részt vevő országok között egyre szilárdabb a konszenzus abban a tekintetben, hogy Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja elfogadhatatlan, valamint arról, hogy a konfliktusban semmiképpen nem szabad nukleáris fegyvereket bevetni.

Emlékeztetett arra is, hogy az ENSZ közgyűlése nyilvánvaló többséggel elítélte az orosz támadást, s kijelentette, hogy számos ország, amely  nem csatlakozott nyíltan ehhez az állásfoglaláshoz, nem hivatalosan szintén igazságtalannak és szükségtelennek tartja ezt a háborút.

A végén eljön az a pillanat, hogy Oroszország belátja, nincs más választása, mint kivonnia csapatait Ukrajnából

– fogalmazott Scholz újságíróknak. Hozzátette: a csapatkivonás teremti meg a béketárgyalások lehetőségét, és „a békét nem az orosz álláspont fogja diktálni, azt ugyanis sem Ukrajna, sem a nemzetközi közösség nem fogadja el”.

Kiemelte mindazonáltal, hogy támogatja a párbeszédet Vlagyimir Putyin orosz elnökkel annak érdekében, hogy megvitassák a nézetkülönbségeket, és emlékeztetett arra, hogy a háború kezdete óta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mellett Putyinnal is beszélt.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott megbeszéléséről Scholz csupán annyit mondott: „[Lavrov] mellettem állt, mondott néhány mondatot, ennyi volt az egész.”
 

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár egy német Gepard önjáró légvédelmi gépágyú előtt az ukrán katonák kiképzőközpontjában tett látogatásakor az észak-németországi Putlosban 2022. augusztus 25-én (Forrás: MTI/EPA/Getty Images/Pool/Morris MacMatzen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.