Órákon belül megtámadhatja Szaúd-Arábiát Irán

Hírszerzési értesüléseket osztott meg a szaúd-arábiai titkosszolgálat az amerikaiakkal arról, hogy Irán támadásra készül Szaúd-Arábia ellen – írja az AP hírügynökség az amerikai hírszerzéstől kapott információkra hivatkozva. Az értesülések szerint a támadásra akár 48 órán belül is sor kerülhet.

Munkatársunktól
2022. 11. 02. 9:20
HAMENEI, Szajed Ali
Teherán, 2022. október 3. A legfõbb iráni vezetõ hivatala által közzétett képen Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfõbb vallási és politikai vezetõje (k) Mohammad Hoszein Bageri tábornokot, az iráni fegyveres erõk vezérkari fõnökét (b) hallgatja a fegyveres erõk kadétjainak avatóünnepségén egy teheráni rendõrakadémián 2022. október 3-án. Hamenei az ünnepségen elmondott beszédében közölte: az Egyesült Államok és Izrael tervelte ki az utóbbi hetek iráni tüntetéseit. MTI/EPA/A legfõbb iráni vezetõ hivatala Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Szaúd-Arábia megosztotta azokat a hírszerzési értesüléseket az amerikai tisztviselőkkel, amelyek arra utalnak, hogy Irán a királyság elleni támadásra készülhet” – közölte három amerikai tisztviselő kedden. Az AP hírügynökség beszámolója szerint a Szaúd-Arábia elleni potenciális támadás miatti aggodalmak fokozódtak, miután a Biden-kormányzat szankcionálta Teheránt a széles körű tiltakozások leverése miatt, és amiért az ország több száz drónt, valamint technikai támogatást küldött Oroszországnak az Ukrajna elleni invázió során.

Aggodalommal tölt el bennünket a fenyegetettség, a katonai és hírszerzési csatornákon keresztül folyamatos kapcsolatban maradunk a szaúdiakkal

– áll az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács közleményében. „Habozás nélkül fellépünk érdekeink és partnereink védelmében a régióban” – tette hozzá a Nemzetbiztonsági Tanács.

Szaúd-Arábia és Irán között 2019 óta éles a feszültség: akkor érte Szaúd-Arábia keleti részét támadás, ami az olajkitermelést akadályozta, ezzel felhajtva az energiaárakat. Irán ugyan tagadta a támadást, de az eset után ugyanolyan drónokat találtak a helyszínen, mint amilyet most Kijevben, az oroszok drónos támadása után.

Az egyik tisztviselő, aki megerősítette a hírszerzési információkat, úgy fogalmazott, hogy ez a támadás hamarosan vagy 48 órán belül megtörténhet.

Az Egyesült Államok térségbeli nagykövetsége vagy konzulátusa a hírszerzési értesülések alapján mindenesetre nem adott ki riasztást, nem tett közzé útmutatást Szaúd-Arábiában vagy a Közel-Keleten máshol tartózkodó amerikaiak számára. 

Borítókép: A legfőbb iráni vezető hivatala által közzétett képen Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője (k) Mohammad Hoszein Bageri tábornokot, az iráni fegyveres erők vezérkari főnökét (b) hallgatja a fegyveres erők kadétjainak avatóünnepségén egy teheráni rendőrakadémián 2022. október 3-án. Hamenei az ünnepségen elmondott beszédében közölte: az Egyesült Államok és Izrael tervelte ki az utóbbi hetek iráni tüntetéseit (Forrás: MTI/EPA/A legfõbb iráni vezető hivatala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.