Oroszország új piacokra összpontosítja a külkereskedelmét – jelentette be az orosz államfő

Vlagyimir Putyin orosz elnök megjegyezte, hogy Kazahsztán nem korlátozza a kereskedelmét Oroszországgal.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 28. 15:27
Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában fogadja Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfőt. 2022.11.28-án. (Forrás: Roy Lugo / Twitter)
Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában fogadja Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfőt. 2022.11.28-án. (Forrás: Roy Lugo / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi kereskedelem válságban van, Oroszország pedig új piacokra összpontosítja exportját és importját – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor hétfőn Moszkvában fogadta Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfőt.

– Különös figyelmet fordítunk a közös közlekedési és logisztikai infrastruktúra fejlesztésére, valamint a kölcsönös kereskedelmet és beruházásokat akadályozó korlátozások megszüntetésére. Ez különösen fontos most, amikor a nemzetközi kereskedelem válságban van. Ezt szem előtt tartva Oroszország nagyszabású intézkedéseket hajt végre export-import műveleteinek átirányítására új piacokra

– mondta Putyin elnök. Tokajev elnök első külföldi útja Moszkvába vezetett, miután november 20-án újabb hét évre újraválasztották.

Putyin a találkozón ismét gratulált neki választási győzelméhez, és sok sikert kívánt az ország politikai és társadalmi-gazdasági életének átalakítására irányuló tervei megvalósításához.

PUTYIN, Vlagyimir; TOKAJEV, Kaszim-Zsomart
Vlagyimir Putyin orosz (j) és Kaszim-Zsomart Tokajev kazahsztáni elnök a két ország térségközi együttműködési fórumán a moszkvai Kremlben 2022. november 28-án. (Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Mihail Klimentyev)

Az orosz elnök szerint a két ország együttműködésének jó kilátásai vannak, egyebek között a csúcstechnológia területén. Mint mondta, Oroszország továbbra is Kazahsztán legnagyobb tőkebefektetője, az orosz beruházások mértéke megközelíti a 17 milliárd dollárt.

A felek közösen több mint 30 nagy beruházási projektet hajtanak végre a gazdaság minden kulcsfontosságú ágazatában. Putyin hozzátette, hogy Oroszország 89 régiója közül 76 közvetlen kereskedelmi és gazdasági kapcsolatot alakított ki kazahsztáni partnerekkel.

Tokajev kijelentette, hogy Kazahsztán megteszi a szükséges erőfeszítéseket az orosz beruházások biztonságának szavatolása érdekében, és újabb befektetéseket kíván az országba csábítani. 

Megjegyezte, hogy Kazahsztán nem korlátozza a kereskedelmét Oroszországgal.

Az újraválasztott kazah elnök korábban azt ígérte, hogy vezetése alatt az ország békés és „sokvektorú” külpolitikát fog folytatni.

 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában fogadja Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfőt 2022. 11. 28-án (Forrás: Twitter/Roy Lugo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.