időjárás 1°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo

Oroszország új piacokra összpontosítja a külkereskedelmét – jelentette be az orosz államfő

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.28. 15:27 2022.11.28. 21:07
Oroszország új piacokra összpontosítja a külkereskedelmét – jelentette be az orosz államfő

A nemzetközi kereskedelem válságban van, Oroszország pedig új piacokra összpontosítja exportját és importját – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor hétfőn Moszkvában fogadta Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfőt.

– Különös figyelmet fordítunk a közös közlekedési és logisztikai infrastruktúra fejlesztésére, valamint a kölcsönös kereskedelmet és beruházásokat akadályozó korlátozások megszüntetésére. Ez különösen fontos most, amikor a nemzetközi kereskedelem válságban van. Ezt szem előtt tartva Oroszország nagyszabású intézkedéseket hajt végre export-import műveleteinek átirányítására új piacokra

– mondta Putyin elnök. Tokajev elnök első külföldi útja Moszkvába vezetett, miután november 20-án újabb hét évre újraválasztották.

Putyin a találkozón ismét gratulált neki választási győzelméhez, és sok sikert kívánt az ország politikai és társadalmi-gazdasági életének átalakítására irányuló tervei megvalósításához.

PUTYIN, Vlagyimir; TOKAJEV, Kaszim-Zsomart
Vlagyimir Putyin orosz (j) és Kaszim-Zsomart Tokajev kazahsztáni elnök a két ország térségközi együttműködési fórumán a moszkvai Kremlben 2022. november 28-án. (Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Mihail Klimentyev)

Az orosz elnök szerint a két ország együttműködésének jó kilátásai vannak, egyebek között a csúcstechnológia területén. Mint mondta, Oroszország továbbra is Kazahsztán legnagyobb tőkebefektetője, az orosz beruházások mértéke megközelíti a 17 milliárd dollárt.

A felek közösen több mint 30 nagy beruházási projektet hajtanak végre a gazdaság minden kulcsfontosságú ágazatában. Putyin hozzátette, hogy Oroszország 89 régiója közül 76 közvetlen kereskedelmi és gazdasági kapcsolatot alakított ki kazahsztáni partnerekkel.

Tokajev kijelentette, hogy Kazahsztán megteszi a szükséges erőfeszítéseket az orosz beruházások biztonságának szavatolása érdekében, és újabb befektetéseket kíván az országba csábítani. 

Megjegyezte, hogy Kazahsztán nem korlátozza a kereskedelmét Oroszországgal.

Az újraválasztott kazah elnök korábban azt ígérte, hogy vezetése alatt az ország békés és „sokvektorú” külpolitikát fog folytatni.

 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában fogadja Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfőt 2022. 11. 28-án (Forrás: Twitter/Roy Lugo)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.