Phenjan rakétakísérleteiről fognak tárgyalni az ENSZ BT országai

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető közölte: szükség esetén nukleáris fegyverkezéssel kívánnak reagálni.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 19. 10:54
null
Észak-Korea, 2022. október 10. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2022. október 10-én közreadott képen kísérleti céllal lõnek ki rakétát egy szeptember 25. és október 9. közötti hadgyakorlaton egy meg nem nevezett helyszínen. MTI/EPA/KCNA/KCNA Fotó: KCNA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az észak-koreai rakétakísérletekről tárgyal hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsa – közölte a világszervezetnél akkreditált amerikai képviselet helyi idő szerint pénteken. A megbeszélést azután tartják, hogy Phenjan interkontinentális ballisztikus rakétával hajtott végre kísérletet, és a rakéta japán felségvizek közelében érkezett a tengerbe.

 

Az amerikai képviselet arra szólította fel a BT tizenöt tagját, hogy egységesen ítéljék el Észak-Korea „veszélyes és törvényellenes magatartását”. Emlékeztetett arra, hogy a kísérletekkel Phenjan megszegte a BT korábbi határozatait.

 

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség arról számolt be szombaton, hogy a rakétaindításnál Kim Dzsong Un észak-koreai vezető is jelen volt, kislányával együtt. A jelentés szerint Kim Dzsong Un azt mondta, hogy az ország továbbra is nukleáris fegyverkezéssel kíván reagálni, ha nukleáris fenyegetés éri, és nem riad vissza a konfrontálódástól sem. Az észak-koreai vezető azt is egyértelművé tette, hogy az elmúlt napok fegyverkísérleteivel az amerikai részvételű hadgyakorlatokra kívántak reagálni. A péntek hajnalban elindított észak-koreai rakéta Hamada Jaszukazu japán nemzetvédelmi miniszter beszámolója szerint több száz kilométert tett meg, és körülbelül 210 kilométerre Hokkaido szigettől csapódott be a tengerbe, a Japán kizárólagos gazdasági övezetéhez tartozó körzetben. Dél-Korea és az Egyesült Államok válaszul újabb közös légi hadgyakorlatot tartott.

Borítókép: A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2022. október 10-én közreadott képen kísérleti céllal lőnek ki rakétát egy szeptember 25. és október 9. közötti hadgyakorlaton egy meg nem nevezett helyszínen. (Fotó: MTI/EPA/KCNA/KCNA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.