időjárás 5°C Marcella 2023. január 31.
logo

Sikeresen befejeződött az al-Shabaab terroristái által megtámadott szálloda visszafoglalása

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.28. 20:07 2022.11.28. 20:21
Sikeresen befejeződött az al-Shabaab terroristái által megtámadott szálloda visszafoglalása

A biztonsági erők a hat támadó közül ötöt megöltek, a hatodik pedig felrobbantotta magát és szintén meghalt – közölte hétfőn a szomáliai főváros, Mogadishu rendőrségi szóvivője.

A beszámoló szerint a 21 órán át tartó ostrom során nyolc civil meghalt és egy rendőr is életét vesztette, de 60 embert sikerült sértetlenül kimenteni a Villa Rose hotelből.

A főváros központjában, az elnöki palota közelében található hotelt kormányzati tisztségviselők és parlamenti képviselők is gyakran látogatják, és internetes oldala szerint a szomáliai főváros legbiztonságosabb épületének számít.

A rendőrségi akció idején a szállodához futó összes utcát lezárva tartották a biztonsági erők, és számos polgári személyt is evakuáltak a területről. Szemtanúk beszámolói szerint a hotelbe behatoló dzsihadisták egyebek között egy belső robbantás révén próbálták kiszorítani az épületből a semlegesítésükre kivezényelt biztonságiakat.

A merénylet elkövetőjeként az al-Shabaab iszlamista milícia jelentkezett, amely 15 éve próbálja megdönteni a szomáliai kormány hatalmát.

Az Afrikai Unió szomáliai részlege a Twitteren gratulált a szomáliai kormánynak a sikeresen végződött akcióhoz.

A hotel felszabadítására indított akció azon totális háború részeként is értelmezhető, amelyet a májusban elnökké választott Hassan Cheikh Mohamoud még augusztusban hirdetett meg az al-Shabaab ellen. Az iszlamista szervezet elleni hadjáratban a kormányerőket rendszeresen segítik a helyi fegyveres tartományurak és az Afrikai Unió egységei, valamint a térségben állomásozó amerikai repülőgépek légi csapásaikkal. Az akciók eredményeképpen az ország középső részén jelentős területeket foglaltak vissza a kormányerők.

A felkelők a kormánycsapatok támadásaira augusztusban a hadsereg bázisai elleni támadásokkal és bombamerényletekkel válaszoltak, amelyek összesen 51 halálos áldozatot követeltek. 

Októberben pedig Mogadishuban pokolgépes merényletet követtek el, amely az utóbbi öt év legvéresebb akciójának bizonyult az országban: 121-en meghaltak, 333-an pedig megsebesültek.

Mindhárom eset felvetette a kérdést, hogy hogyan tudtak észrevétlenül bejutni az al-Shabaab fegyveresei a hadsereg által komoly erőkkel őrzött belső városrészekbe.

Az ENSZ adatai szerint az év eleje óta legkevesebb 613 polgári áldozata és 948 sérültje van az al-Shabaab házi készítésű robbanószerkezeteinek, ami 30 százalékkal több, mint ahány 2021-ben volt az évnek ebben az időszakában.

Borítókép: Szomáliai biztonsági erők tagjai Mogadishuban (Fotó: MTI/EPA/Szaid Juszuf Varszame)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.