Az Észak-Korea ellen hozott szankciókat Washington, Tokió és Szöul koordinálja

„A további észak-koreai provokációkra a nemzetközi közösség szilárd és egységes választ fog adni” – fogalmazott a dél-koreai különmegbízott.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 13. 10:11
null
Jakarta, 2022. december 13. Kim Gunn, a Koreai-félsziget békéjéért és biztonsági ügyeiért felelõs dél-koreai különmegbízott, Sung Y. Kim, az Egyesült Államok észak-koreai különmegbízottja és Takehiro Funakosi, a japán külügyminisztérium ázsiai és óceániai ügyekben illetékes fõigazgatója (b-j) az Észak-Korea elleni szankciókról tartott háromoldalú egyeztetés elõtt az Egyesült Államok jakartai nagykövetségén 2022. december 13-án. MTI/EPA/Mast Irham Fotó: Mast Irham
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok koordinálják az Észak-Korea elleni szankciókat, és felszámolják a hiányosságokat a nemzetközi szankciórendszerben – közölte az Észak-Koreáért felelős szöuli megbízott kedden.

Kim Gun, a Koreai-félsziget békéjéért és biztonsági ügyeiért felelős különmegbízott a japán és amerikai hivatali partnerével tartott megbeszélésen kijelentette, hogy „Észak-Korea egyre agresszívabb, nukleáris fenyegetése egyre leplezetlenebb”.

A további észak-koreai provokációkra a nemzetközi közösség szilárd és egységes választ fog adni

– mondta.

A phenjani ballisztikusrakéta-teszt után ebben a hónapban a három ország új szankciókat vetett ki olyan észak-koreai vezetők ellen, akik kapcsolatba hozhatók az ország fegyverkezési programjával.

Az idei több mint 60 rakétakilövés után az interkontinentális rakétakísérletet november 18-án hajtotta végre Észak-Korea. A szankciók bevezetéséhez hozzájárult az az aggodalom, hogy az ország újraindíthatja 2017-ben felfüggesztett atomfegyver-kísérleteit. Az Egyesült Államok szankciói nem állították meg Észak-Korea egyre bonyolultabb rakéta- és atomfegyverprogramját.

Phenjan az egyik legsúlyosabb biztonsági fenyegetés a térségben és a világon

– mondta Szung Kim, az Egyesült Államok észak-koreai különmegbízottja a jakartai megbeszélésen.

Takehiro Funakosi, a japán külügyminisztérium térségi főigazgatója közölte, a három ország példátlan szintre emelte a biztonsági együttműködést.

Hozzátette, hogy megvizsgálnak minden lehetőséget, köztük az ellencsapás képességét, valamint az észak-koreai kiberfenyegetéssel szembeni fokozottabb figyelmet.

Japán nemrég három szervezetet és egy embert szankcionált, köztük a kibertámadásokkal gyanúsított Lazarus-csoportot.

 

Borítókép: Kim Gunn, a Koreai-félsziget békéjéért és biztonsági ügyeiért felelős dél-koreai különmegbízott, Sung Y. Kim, az Egyesült Államok észak-koreai különmegbízottja és Takehiro Funakosi, a japán külügyminisztérium ázsiai és óceániai ügyekben illetékes főigazgatója (balról jobbra) az Észak-Korea elleni szankciókról tartott háromoldalú egyeztetés előtt az Egyesült Államok jakartai nagykövetségén 2022. december 13-án (Forrás: MTI/EPA/Mast Irham)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.