Az oroszok szerint beláthatatlan következményei lennének a Patriot rakéták Ukrajnába szállításának

Bármilyen amerikai Patriot-rakétaszállítás Ukrajnának megjósolhatatlan következményekkel járna – írta Oroszország washingtoni nagykövetsége csütörtökön, miután sajtóértesülések jelentek meg arról, hogy véglegesítés alatt áll egy ilyen tartalmú megállapodás.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 16. 7:36
null
Capul Midia, 2020. szeptember 17. Patriot rakétakilövõ-állás a rakétavédelmi rendszer ünnepélyes átvételét követõen a Konstancától - a legnagyobb román fekete-tengeri kikötõvárostól - 30 kilométernyire északra, a Duna-Fekete-tenger-csatorna északi torkolatánál található Midia-fokon, a román légelhárítás kiképzõ- és gyakorlatozó támaszpontján 2020. szeptember 17-én. A román hadsereg hivatalosan átvette az amerikai gyártóktól az elsõ Patriot rakétavédelmi rendszert azon hét üteg közül, amelyek beszerzésérõl három éve állapodott meg Washingtonban Donald Trump amerikai és Klaus Iohannis román elnök. MTI/EPA/Robert Ghement Fotó: Robert Ghement
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország külképviselete közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a nagy hatótávolságú rakétavédelmi rendszer szállítása a globális biztonságra nézve is veszélyt jelentene. Ha megerősítést nyer a megállapodás, akkor az egy újabb provokatív lépés lesz az amerikai kormányzat részéről – áll a dokumentumban, amely szerint

Washington stratégiája nemcsak az orosz–amerikai kapcsolatokban okozott óriási károkat, de további kockázatot teremt a globális biztonságot tekintve is.

Az orosz nagykövetség közleménye úgy fogalmaz, hogy a folytatódó ukrajnai fegyverszállítások csak megerősítik Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rezsimjét saját büntetlenségének érzetében, és abban, hogy további bűncselekményeket kövessen el civilekkel szemben a kelet-ukrajnai területeken.

Kedden a CNN hírtelevízió az internetes oldalán írt arról több kormányzati forrásra hivatkozva, hogy az amerikai kormányzat már véglegesít olyan terveket, miszerint Patriot típusú légelhárító rakétarendszereket bocsátana Ukrajna rendelkezésére, és azt az elnöki jóváhagyás után néhány napon belül el is kezdenék szállítani Ukrajnának.

A keddi sajtóértesülésre John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának kommunikációs koordinátora szerdán úgy reagált, nem tudja megerősíteni, hogy megállapodás született volna a szállításokról.

A sajtóértesülésre a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov úgy reagált, hogy Oroszország bármilyen, Ukrajnának adott Patriot rakétát legitim célpontnak tekintene, de ő is hozzátette, hogy a hír egyelőre nem nyert megerősítést.

Ukrajna hónapok óta kér az Egyesült Államoktól nagy hatótávolságú légelhárító rendszert, amely hatékony lehet ballisztikus rakéták semlegesítésében az orosz hadsereg folytatódó, kiterjedt rakétatámadásai ellen.

Borítókép: Patriot rakétakilövő-állás (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.