időjárás -1°C Aranka 2023. február 8.
logo

Bosszúhadjáratba kezdett a Soros-hálózat a guruló dollárok feltárása miatt

Ferenc pápa: Nem törődhetünk bele a harmadik világháborúba

Jánosi Dalma (Róma)
2022.12.05. 18:08 2022.12.05. 18:26
Ferenc pápa: Nem törődhetünk bele a harmadik világháborúba

Ferenc pápa újabb kötete jelenik meg az adventi időszakban Enciklika Ukrajna békéjéről címmel. A kiadvány az orosz–ukrán konfliktussal kapcsolatos korábban elhangzott beszédeit gyűjtötte össze, és egyben a béke keresésének lehetőségeire buzdítja a világot. Róma püspöke szerint egyetlen ember sem maradhat közönyös a háborús pusztítások láttán.

A katolikus egyházfő a kötet bevezető soraiban arra figyelmeztet, hogy nem törődhetünk bele a harmadik világháborúba, mindenkinek a béke emberévé kell válnia a társadalomban betöltött helyének és szerepének megfelelően. Senki sem képezhet kivételt ez alól, senki sem fordíthatja el tekintetét. A kötet sorai egyben felszólítják a világ vezetőit a béke megmentésére irányuló törekvésekre.

A Corriere della Sera olasz napilap közölt néhány bekezdést a kötetből, mely a napokban jelenik meg az olasz könyvesboltokban. „A globalizáció világában az általános közöny hibájába estünk. Hozzászoktunk mások szenvedéséhez, nem érint, nem érdekel, nem a mi dolgunk” – írja a pápa. Alessandro Mazoni olasz író Jegyesek című regényének hőséhez, a Névtelenhez hasonlítja korunk emberét:

A globálissá vált közöny mindenkit arctalan és névtelen felelősökké tesz

– fogalmaz az egyházfő.

„A második világháború küszöbén XII. Piusz pápa Isten szolgája emlékeztette a világot, hogy még nincs elveszve a béke lehetősége. Az ukrajnai háború kirobbanásának első pillanataiban mindannyiunkban kérdések merültek fel. Miért van az, hogy a világjárvány drámai évei után, amikor hatalmas nehézségek és rengeteg tragédia után végre úgy tűnt, magunk mögött hagyhatjuk a legnehezebb időszakot, megérkezett az az értelmetlen és istengyalázó szörnyűség, a háború. Az Isten embereinek, a feltámadás Evangéliumát hirdetőknek kötelességük a hit igazságának megvallása, miszerint Isten a béke, a szeretet, a remény Istene. Aki arra tanított Jézus Krisztus, az Ő Fia által, hogy mindannyian testvérek legyünk” – idézte a kötet bevezetőjét az olasz lap.

A háború szörnyűsége, minden háború egyben Isten szentséges nevének megsértése. A gyermekek, asszonyok, megsebesült férfiak jajkiáltása Isten előtt olyan, mint az Atyához intézett szívszorító ima. Mennyi tragédiát kell még elszenvednünk, hogy a háborúban érdekeltek végre megértsék: ez csupán a halál útja, még akkor is, ha néhányan azzal hitegetik magukat, hogy ők a győztesek. A háborúban mindannyian vesztesek vagyunk

– szögezi le a pápa.

A katolikus egyházfő könyvében úgy fogalmaz, „azok is, akik nem vettek részt, akik a gyáva közöny mögé rejtőzve szemlélték a szörnyűségeket, anélkül, hogy a béketeremtés hírnökeivé váltak volna. Azok is, akik nem vettek részt, akik a gyáva közöny mögé rejtőzve szemlélték a szörnyűségeket, anélkül, hogy a béketeremtés hírnökeivé váltak volna.” Ferenc pápa végül arra buzdítja az emberiséget, hogy mindenki imádkozzon és fáradozzon, hogy megszülethessen a béke.

Borítókép: Ferenc pápa (Fotó: MTI/AP/Andrew Medichini)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.