időjárás 1°C Angelika 2023. január 27.
logo

Kegyelem jár az oroszországi zambiai elítélteknek, ha harcolnak

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.12.09. 14:22 2022.12.09. 14:23
Kegyelem jár az oroszországi zambiai elítélteknek, ha harcolnak

Kegyelmet kapott az orosz hatóságoktól az a Moszkvában börtönbüntetésre ítélt zambiai fiatalember, akiről nemrég kiderült, hogy szeptemberben meghalt az ukrajnai fronton − közölte pénteken Stanley Kakubo zambiai külügyminiszter. 

Oroszország arról tájékoztatta Zambiát, hogy kegyelmet ajánlanak azoknak az elítélteknek, akik cserébe hajlandók részt venni az ukrajnai „különleges katonai műveletben”.

Kakubo elmondta: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter telefonon közölte vele, hogy Lemekhani Nyirenda augusztus 23-án kapott kegyelmet, és ezért cserébe csatlakozott a katonai művelethez.

A lusakai külügyminisztérium novemberben jelezte: magyarázatot várnak Oroszországtól arra, hogy hogyan eshetett el az ukrajnai fronton az Oroszországban elítélt és börtönbüntetését töltő zambiai diák. Nyirenda Moszkva egyik külvárosában ült börtönben az orosz törvények megsértése miatt, de azt nem közölték, hogy pontosan miért ítélték el.

Az apja szerint 23 éves fia mérnöknek tanult Moszkvában, és egy kábítószerrel kapcsolatos ügy miatt ítélték kilencéves börtönbüntetésre.

Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember novemberben azt közölte, hogy a zambiai diák a Wagner-csoport biztonsági magáncég kötelékében harcolt Ukrajnában.

Borítókép: Az orosz háborúpárti szimbólumnak számító Z betű látható egy személygépkocsi szélvédőjén a dél-ukrajnai Mariupolban 2022. december 7-én (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Háború Ukrajnában

Hamarosan újabb légvédelmi rendszerekkel bővülhet Kijev arzenálja

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.