időjárás 2°C Marcella 2023. január 31.
logo

Már egyik balti országban sem érhető el az orosz ellenzéki Dozsgy televízió

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.12.08. 12:19 2022.12.08. 13:27
Már egyik balti országban sem érhető el az orosz ellenzéki Dozsgy televízió

Lettország és Litvánia után Észtország is megszüntette az orosz ellenzéki Dozsgy televízió adását.

Az észtországi sugárzás leállításáról a Home–3 műsorszóró értesítette előfizetőit. A tájékoztatás szerint a Home-3 honlapján december 8-tól a balti országokban nem elérhető a Dozsgy televízió.

A hét folyamán először Lettország, majd nyomában Litvánia is leállította az Oroszországban „idegen ügynöknek” minősített tévécsatorna adásának sugárzását.

A Dozsgy az Ukrajna elleni, február végi orosz támadást követően Lettországba települt át, hogy „független információkat szolgáltasson, és szembeszálljon a Kreml propagandájával”.  

A lett médiahatósággal azután gyűlt meg a baja, miután Alekszej Korosztyelev műsorvezető azzal a felhívással fordult a nézőkhöz, hogy lássák el „különböző felszerelésekkel és alapvető kényelmi cikkekkel az (ukrajnai) frontvonalon lévő orosz katonákat”.

Később a csatorna vezetése elhatárolódott az újságíró szavaitól, és megszakította az együttműködést vele.

Ivars Abolins, a lett Nemzeti Elektronikus Médiatanács vezetője december 2-án közölte, hogy a tévécsatornát tízezer euró pénzbüntetéssel sújtották, amiért az orosz fegyveres erőket „a mi hadseregünknek” nevezte, és egy olyan térképet mutatott be, amelyen az Ukrajnától elcsatolt Krím félsziget Oroszország részeként szerepelt. 

Bejelentette, hogy visszavonták a Dozsgy műsorszórási engedélyét, mert „fenyegetést jelent a nemzetbiztonságra és a közrendre”.

Az orosz ellenzék egyik képviselője, Vlagyimir Milov szerint a most megszűntetett csatorna az egyik legfontosabb független, Kreml és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben kritikus televízió.

 

Borítókép: Lettország nemcsak a Dozsgy televízió, hanem a TV Rain engedélyét is visszavonta (Forrás: Reuters/Twitter)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.