Vége a pakisztáni túszdrámának − végeztek a tálib fegyveresekkel

Az összes túszt kiszabadították az ország északnyugati részén fekvő terrorelhárítási központból.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 20. 15:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mind a 33 túszejtőt megölték és az összes túszt kiszabadították a pakisztáni biztonsági erők kedden, miután két nappal korábban iszlamista fegyveresek elfoglaltak egy terrorelhárítási központot az ország északnyugati részén. Az akcióban két pakisztáni kommandós is életét vesztette − közölték hírszerzési források a Reuters hírügynökséggel.

Egy a Reutersnek név nélkül nyilatkozó magas rangú tisztviselő szerint a túszok biztonsága érdekében nem indítottak korábban akciót a kiszabadításukra, ám miután a terroristákkal hétfőn megkezdett tárgyalások kudarcba fulladtak, a pakisztáni szervek a katonai beavatkozás mellett döntöttek.

A pakisztáni tálib fegyveresek (TTP) hat túszt ejtettek az ország északnyugati részében, Bannu régióban fekvő központban, közülük négyen a hadsereg, ketten pedig a terrorelhárítás kötelékébe tartoznak.

Hivatalos forrásokra hivatkozva a hírügynökség vasárnap azt közölte, hogy a szélsőségesek  szabad elvonulásról akarnak tárgyalni a szomszédos Afganisztánba, amely a radikális iszlamista tálibok kezére került tavaly nyáron. Közlésük szerint mintegy húsz szélsőséges lehetett az épületben, akik legyőzték az őröket és megszerezték a fegyvereiket.

Az afgán tálibokkal laza szövetségben álló TTP, amely novemberben egyoldalúan felmondta a pakisztáni kormánnyal kötött tűzszünetet, az utóbbi hetekben intenzívebbé tette akcióit. A vasárnapi támadás egy nappal azután történt, hogy a szervezet magára vállalta négy pakisztáni rendőr meggyilkolását. Végső céljuk, hogy átvegyék az ország irányítását és bevezessék a saját elképzelésük szerinti iszlám törvénykezést.

Borítókép: A pakisztáni biztonsági erők tagjai az iszlamista fegyveresek által elfoglalt terrorelhárítási központ előtt (Fotó: AP/Muhammad Hasib)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.