Amíg a Gázában élő palesztinok szegénységben, a Hamász vezetői luxuskörülmények között élnek

A palesztin statisztikai hivatal adatai szerint a Gázai övezet 2,3 millió lakosának kétharmada szegénységben él.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 06. 14:08
null
Hebron, 2022. október 6. A palesztin zászlóval a kezében gyalogol egy férfi az izraeli határkerítésnél a ciszjordániai Hebron városában 2022. október 5-én, a zsidó naptár legszentebb napján, a bûnbánó jóm-kipúr ünnepén. Az izraeli hatóságok két nappal korábban zárlatot rendeltek el Ciszjordánia és a Gázai övezet határain, a palesztinok csak humanitárius okokból léphetnek be Izrael területére október 5-én éjfélig. A határkerítés katonai felügyleltét megerõsítették az ünnep idejére. MTI/EPA Fotó: Abed al-Haslamun
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gázai övezetben élő fiatalok jelentős számban próbálnak meg Európába menekülni az elviselhetetlen helyi viszonyok elől – jelentette pénteken a helyi média Izraelben.

A Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet értesülése szerint december közepén több ezren vettek részt egy olyan hán-júniszi temetésen, amely a Hamász iszlamista szervezet elleni tüntetésnek is volt tekinthető, és amelyen nyolc tengerbe fulladt gázai fiatalt búcsúztattak. A fiatalok két hónappal korábban eljutottak Tunéziába, és onnan gumicsónakon próbáltak meg eljutni Európába a jobb élet reményében.

A Hamászt Izrael mellett az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tartja.

A kormány a hibás, az összes tisztségviselő, aki nem gondoskodik a fiatalokról, nem biztosít számukra munkalehetőséget

– mondta a 21 éves fiát gyászoló Nahil Sajat a temetésen.

A lap szerint a Hamász 2007-es erőszakos gázai hatalomátvétele után bevezetett izraeli és egyiptomi blokád megbénítja az övezet gazdaságát. A munkanélküliség általában közel ötvenszázalékos, de a fiatalok körében meghaladja a hatvan százalékot is.

A blokád miatt a lakosok sem légi, sem tengeri úton nem tudják elhagyni az övezetet, csak Egyiptom felé, Rafahnál működik egy szárazföldi határátkelőhely. Az Európát megcélzó fiatalok Egyiptomból Líbiába utaznak, ahol a beszámolók szerint sokakat közülük kirabolnak és embertelen körülmények közé kényszerítenek.

A Gázában élő palesztinok egyre jelentősebb része nemcsak Izraelt hibáztatja a magas adókért és a szegénységért, hanem a Hamászt is, amelynek vezetői közül – az övezetben maradók szerint – többen családjukkal külföldre költöztek, luxuskörülmények között élnek főleg Bejrútban, Dohában vagy Isztambulban.

 Az utóbbi évtizedben külföldre költözött például Iszmáil Haníjje, a mozgalom politikai vezetője, Fathi Hamad, a Hamász kommunikációjának irányítója és Számi Abu Zuhri, a szervezet korábbi szóvivője.

Az Izrael Ma (Jiszráél Hajom) című újság honlapja szerint múlt szombaton is volt egy több tízezer fős tüntetés Gázában. A demonstrálók ezúttal a Hamász rivális pártjának, a Fatahnak a zászlai alatt vonultak föl. A Fatah vezeti a Palesztin Hatóságot, amely Ciszjordániában továbbra is uralmon van, csak a Gázai övezet került ki az irányítása alól a Hamász 2007-es puccsával. A tüntetésen egyúttal a Fatah megalakításának 58. évfordulóját ünnepelték, ezzel jelezve, hogy nőtt a Mahmúd Abbász vezette párt népszerűsége az övezetben a Hamász kárára.

A palesztin statisztikai hivatal adatai szerint a Gázai övezet 2,3 millió lakosának kétharmada szegénységben él. A gázai székhelyű Maszarat kutatóintézet szerint az elmúlt öt évben körülbelül 36 000 ember hagyta el kivándorlás céljából az övezetet.

Borítókép: A palesztin zászlóval a kezében gyalogol egy férfi az izraeli határkerítésnél a ciszjordániai Hebron városában 2022. október 5-én, a zsidó naptár legszentebb napján, a bűnbánó jóm-kipúr ünnepén. Az izraeli hatóságok két nappal korábban zárlatot rendeltek el Ciszjordánia és a Gázai övezet határain, a palesztinok csak humanitárius okokból léphetnek be Izrael területére október 5-én éjfélig. A határkerítés katonai felügyeletét megerősítették az ünnep idejére (Forrás: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.