Brüsszel segítségét kérte Giorgia Meloni

Az olasz kormányfő Ursula von der Leyennel tárgyalt a migrációs válság kezeléséről.

2023. 01. 09. 17:44
VON DER LEYEN, Ursula; MELONI, Giorgia
Róma, 2023. január 9. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök (b) fogadja Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a római kormányfõi rezidencián, a Chigi-palotában 2023. január 9-én. MTI/EPA-ANSA/Riccardo Antimiani Fotó: Riccardo Antimiani
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A migráció kezeléséről, valamint a járvány utáni újjáépítési alap felhasználásáról tárgyalt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság (EB) elnökével tegnap Giorgia Meloni olasz miniszterelnök Rómában. Az EB elnöke tegnap reggel utazott az olasz fővárosba az elhunyt kollégája, David Sassoli volt európai parlamenti elnök írásait összegyűjtő kötet bemutatójára. Meloni, kihasználva a kedvező alkalmat, a Palazzo Chigiben, a miniszterelnöki palotában fogadta ebédidőben Von der Leyent. Megválasztását követően, október végén Giorgia Meloni első nemzetközi útja Brüsszelbe vezetett, hogy szorosabbra fűzze Olaszország és az Európai Unió közötti kapcsolatokat. Ekkor tárgyalt először személyesen Von der Leyennel az új olasz kormányfő.

Az olasz sajtó beszámolója szerint több mint egy órán keresztül tartott a két vezető második tárgyalása. Megkerülhetetlen téma volt a bevándorlás megfékezésére bevezetett legújabb olasz rendelet, amely csökkenteni és ellenőrizni szándékozik a civil szervezetek hajóinak tevékenységét a Földközi-tengeren.

A jelenlegi helyzetben különösen a migrációs krízis európai szintű szolidáris kezelése jelent kihívást Meloni számára, akinek célja, hogy Olaszország a jövőben ne maradjon egyedül a helyzet megoldásával.

Célja, hogy az EU finanszírozza a gazdasági bevándorlók kitoloncolását, valamint hogy a Földközi-tengeren tevékenykedő civil szervezetek országai vállaljanak felelősséget a túlélők további befogadásáért és ellátásáért. Von der Leyen római utazása kitűnő alkalmat nyújtott Meloni számára, hogy a gazdasági és migrációs kérdésekkel foglalkozó, február 9–10-én esedékes rendkívüli bizottsági ülésre készülve ismertesse az olasz kormány álláspontját. „Örömömre szolgált, hogy Giorgia Melonival találkozhattam ma Rómában” – jegyezte meg Twitter-üzenetben Von der Leyen.

A legközelebbi bizottsági ülésre készülve szót ejtettünk Ukrajna támogatásáról, az energiaellátás biztosításáról, az uniós vállalatok versenyképességének növeléséről, valamint egy migrációs egyezmény megteremtéséről

– kommentálta röviden a találkozót az EB elnöke.

Borítókép: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök (b) fogadja Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a római kormányfői rezidencián, a Chigi-palotában 2023. január 9-én (Fotó: MTI/EPA–ANSA/Riccardo Antimiani)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.