Figyelmeztet a WHO: terjedőben Európában az új omikron alvariáns

Szakértők az óvintézkedések újbóli bevezetését javasolják, beleértve a maszkviselést.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 10. 16:28
null
London, 2023. január 4. Kínából érkezõ utasok a londoni Heathrow repülõtéren 2023. január 4-én. Másnaptól a brit kormány az indulás elõtti két napnál nem régebbi negatív eredményû koronavírusteszt birtokában engedi csak a Kínából érkezõk belépését az országba. A korlátozás elõzménye, hogy december 7-én Kína radikálisan enyhítette a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett, világszerte a legszigorúbbak között nyilvántartott szigorításokat, és azóta egyre növekszik a vírusfertõzöttek száma az országban. MTI/EPA/Andy Rain Fotó: Andy Rain
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Terjedőben van Európában a koronavírus omikron variánsának XBB.1.5-ös alváltozata – mondta el Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodájának igazgatója keddi sajtótájékoztatóján Koppenhágában. A legfrissebb térségbeli adatokból kiderült, hogy egyelőre alacsony esetszámok mellett egyre gyakoribb az XBB.1.5-es alvariáns. Kluge jelezte: azon dolgoznak, hogy felmérjék ennek lehetséges hatásait.

 

A világjárvány három éve után nem lehet megengedni, hogy további nyomás nehezedjen az egészségügyi rendszerekre

 

– tette hozzá a tisztségviselő.

A kínai járványhelyzettel kapcsolatos aggodalmak eloszlatására Kluge az Európai Unió egészségügyi hatóságának (ECDC) jelenlegi értékelését hozta fel, amely szerint a kínai esetszámok növekedése várhatóan nem lesz jelentős hatással az európai járványhelyzetre. A rendelkezésre álló információk szerint a Kínában keringő változatok megegyeznek az Európában és máshol már ismert változatokkal – magyarázta az igazgató. Kluge szerint ennek ellenére ajánlott az óvatosság. A tisztségviselő úgy véli, indokolt lehet különféle óvintézkedések bevezetése, mindamellett biztosítani kell, hogy ezek tudományos alapokon nyugodjanak, valamint arányosak és megkülönböztetéstől mentesek legyenek.

 

Catherine Smallwood, a WHO európai részlegének rendkívüli helyzetekkel foglalkozó vezetője szerint az országoknak meg kell fontolniuk, hogy ajánlottá teszik a maszkviselést a hosszabb repülőutakon a járvány terjedésének feltartóztatása érdekében.

 

Ez minden olyan helyzetben indokolt lehet, amikor erősen fertőzött területről érkeznek az utasok – jegyezte meg. Aláhúzta: az utazási óvintézkedések életbe léptetésénél kerülni kell a diszkriminációt.

Borítókép: Kínából érkező utasok a londoni Heathrow repülőtéren 2023. január 4-én. (Fotó: MTI/EPA/Andy Rain)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.